Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici a participat la ceremonia de înmânare a seturilor de robotică, celor 45 de instituții de învățământ selectate în cadrul etapei de extindere a programului de robotică educațională derulat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, transmite CURENTUL.
Evenimentul a avut loc în incinta Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
La ceremonia de înmânare a seturilor de robotică au mai participat:directorul Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, E. S. Anna Lyberg, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, E.S. Steven Fisher, cadre didactice și manageriale, elevi etc.
Ministrul Corneliu Popovici a menționat că extinderea proiectului de robotică educațională va oferi elevilor din cele 45 de școli, care au primit seturile, oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea, capacitatea de a lucra în echipă și gândirea critică. „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a susținut programul de robotică încă de la început, asigurând implementarea și durabilitatea la nivel național a acestuia, după ce a inclus robotica atât ca disciplină opțională de studiu în curricula școlară, cât și modul în cadrul disciplinei Educație tehnologică. Extinderea anuală a programului ne bucură extrem de mult și ne motivează să oferim tot suportul necesar pentru integrarea metodelor inovative de studiu în școlile din întreaga țară.”
Totodată, oficialul a apreciat parteneriatul strategic dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și partenerii de dezvoltare mulțumindu-le pentru suportul acordat.
Programul de studiere a roboticii „RoboClub” a fost lansat în Republica Moldova în martie 2014 cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Guvernul Suediei, în parteneriat cu Ministerul Educației și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC).
În prezent, programul „RoboClub” este implementat în 178 instituții de învățământ (inclusiv cele 38 instituții noi de azi) și 19 biblioteci comunitare din Republica Moldova. Anul acesta 45 de instituții de învățământ au fost selectate pentru dotarea cu seturi de robotică LEGO® WeDo 2.0 și LEGO® MINDSTORMS® EV3.
Robotica oferă un mod unic de studiere a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, totodată inspirându-i pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii. Învățarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativității, gândirii critice, capacitații de inovare și acumulare a experienței în mai multe domenii și tehnologii.
Cristina Parfeni