Alte 374 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 10 în Transnistria. 367 cazuri sunt cu transmitere locală şi 7 de import (3-Federaţia Rusă, 3-Franţa, 1-Irlanda), transmite CURENTUL.
Total teste efectuate în această zi – 1769, dintre care primar – 1337 şi repetat – 432.
Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 13 106 cazuri.
Din numărul total de cazuri din această zi, 26 sunt lucrători medicali: medici – 12, asistenți medicali – 12 , personal auxiliar – 2.
Informăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:
Deces 439: Bărbat de 69 ani, din r-nul Orhei, internat la IMSP SR Orhei, pe data de 4 iunie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, angină pectorală de efort IC III.
Deces 440: Bărbat de 32 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, la Spitalul Clinic Bălți, pe 22 mai. Comorbidități: pielonefrită bilaterală cronică, cardiopatie mixtă.
Deces 441: Bărbat de 45 ani, din r-nul Ialoveni, transferat de la Centrul COVID-19, la SCM ”Sfântul Arhanghel Mihail”, pe 16 iunie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, cancer hepatic.
Deces 442: Femeie de 81 ani, din r-nul Edineț, internată la IMSP SR Edineț, pe 13 iunie. Comorbidități: cardiopatie mixtă.
Deces 443: Bărbat de 60 ani, din mun. Chișinău, internat în secția UPU a Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, pe 17 iunie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, obezitate gr. II-III.
Deces 444: Femeie de 65 ani, din r-nul Călăraşi, internată la Spitalul Clinic Republican, pe 17 iunie. Comorbidităţi: diabet zaharat tip 2, nefropatie diabetică, hipertensiune arterială gr. II.
În cadrul briefingului de presă din această seară, secretarul de stat al MSMPS, Constantin Rîmiş, a informat despre faptul că la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulte) Bălți, unde sunt încadraţi 428 beneficiari, se înregistrează o acutizare a situaţiei epidemiologice privind infecţia COVID-19.
În acest context, au fost întreprinse toate măsurile antiepidemice de rigoare, inclusiv măsuri de dezinfecţie şi de izolare a persoanelor suspecte, care vor fi testate ulterior la COVID-19. Până la ora actuală, au fost prelevate 50 de probe pentru investigaţii de laborator.
Constantin Rîmiş a îndemnat persoanele vârstnice, persoanele cu maladii cronice, să manifeste prudenţă şi să evite aglomeraţiile şi deplasarea în afara domiciliului fără o necesitate stringentă. Totodată, secretarul de stat a subliniat necesitatea respectării în continuare a măsurilor de sănătate publică, pentru protejarea sănătăţii proprii, dar şi facilitarea muncii lucrătorilor medicali, implicaţi în primă linie în gestionarea cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi care depun eforturi considerabile pentru acordarea asistenţei medicale tuturor pacienţilor.