Alte 364 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 în Transnistria. 363 cazuri sunt cu transmitere locală și 1 caz de import (Italia), transmite CURENTUL.
Total teste efectuate în această zi – 1988, dintre care primar – 1547 şi repetat – 441.
Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 15078 cazuri.
Din numărul total de cazuri din această zi, 42 sunt lucrători medicali: medici – 6, asistenți medicali – 25, personal auxiliar – 11.
Alte 188 au fost vindecate. Total persoane tratate- 8400.
Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:
Deces 493: Bărbat de 55 ani, din mun. Bălți. Internat în stare gravă la data de 23 iunie, la Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, schizofrenie formă paranoidă.
Deces 494: Femeie de 67 ani, din raionul Ialoveni. Internată la data de 22 iunie, la Spitalul Clinic Muncipal Nr. 1. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, insuficiență cardiovasculară.
Deces 495: Femeie de 70 ani, din raionul Anenii Noi. Internată la data de 8 iunie, la Spitalul Clinic Municipal “Sf. Treime”. Comorbidități: Cardiopatie ischemică Angor pectoral la efort.
În perioada 17-22 iunie curent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat 525 inspecții. Au fost depistate 149 necoformități. Totodată, inspectorii au fost implicați în 46 controale comune și 47 controale repetate. Actualmente, sunt implicați 215 inspectori în efectuarea verificărilor. O atenție deosebită în cadrul controalelor, se acordă piețelor agro-alimentare și magazinelor alimentare.
Dat fiind faptul că este demarat lucru sezonier în câmp, ANSA reiterează operatorilor economici în domeniu, respectarea tuturor cerințelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus impuse de autorități.
În perioada 23-24 iunie curent, inspectorii Agenției Naționale Transport Auto în comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică, au desfășurat activități de informare, monitorizare, prevenire și combatere a infectării cu noul virus COVID–19 a pasagerilor, conducătorilor auto antrenați la deservirea rutelor regulate, dar și a administrației și personalului gărilor și stațiilor auto.
Pe parcursul perioadei menționate, au fost verificate în jur de 600 unități de transport care activează pe rute regulate, ocazionale precum și în regim de taxi.
Urmare a neregulilor depistate, inspectorii Agenției Naționale Transport Auto și ai Inspectoratului Național de Securitate Publică, au avertizat pasagerii, conducătorii auto, angajații gărilor și reprezentanții administratorilor de rute, despre necesitatea respectării stricte a regulilor de prevenire a infectării cu COVID–19 și despre sancțiunile ce pot fi aplicate pentru acest tip de încălcări.
În acest sens, Agenția atenționează și solicită subiecților implicați in transportul rutier de persoane:
– să efectueze permanent dezinfectarea mijloacelor de transport înainte de efectuarea rutei;
– să asigure protecţia personalului care efectuează cursele de transport;
– să asigure angajații cu echipament de protecţie (măşti, mănuşi) dezinfectanţi (pentru mîini şi suprafeţe);
– să efectueze triajul zilnic la începutul turei de lucru (termometria, starea sănătăţii) al personalului angajat;
– să monitorizeze starea de sănătate a personalului pe parcursul zilei de muncă;
– să limiteze numărul de persoane în transportul rutier în trafic național și internaţional, proporţional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport;
– să oblige purtarea măştilor de protecţie de către pasageri pe tot parcursul călătoriei;
Totodată, circa 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, 24/24, depun eforturi pentru responsabilizarea populației privind respectarea măsurilor de sănătate publică.
Angajații armatei naționale și carabinierii sunt prezenți în stațiile de așteptare a transportului public, pentru a nu permite intrarea fără mască în transport, evitarea aglomerațiilor la stațiile de așteptare și în transport. Folosirea transportului public trebuie să fie doar la strictă necesitate. Purtarea măștilor în transport public este obligatorie.
La fel, terenurile de joacă din curților blocurilor, spațiile pentru organizarea activităților sportive și de divertisment rămân a fi închise.
Cristina Parfeni