Procuratura Generală, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, cu suportul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au desfășurat, pe parcursul zilei de ieri, o serie de acțiuni de urmărire penală în dosarul vizând fraudarea SA „Metalferos”, transmite CURENTUL.
În concret, 31 de percheziții au fost realizate, ieri, la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii lichefiați. Acțiuni de urmărire penală au fost efectuate și la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI.
În consecință, 16 persoane au fost reținute, printre care 4 polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a INI. De asemenea, au fost ridicate mai multe obiecte și acte, relevante pentru această cauză penală.
Măsurile întreprinse au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane implicate în fraudarea companiei.
„Precizăm că, investigațiile procurorilor nu periclitează, în nici un fel, activitatea cotidiană a companiilor respective, acțiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv pe documentarea acțiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat și dominație pe piața metalelor.
Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii deosebit de mari intereselor publice.
Atenționăm că, orice atac din partea unor elemente vizând dosarul în speță va fi calificat drept tentativă de a distorsiona ancheta, împiedicarea aflării adevărului și amestec în înfăptuirea urmării penale”, punctează Procuratura Generală.
Cristina Pendea