„Legea e una pentru toți, iar prevenirea ilegalităților reprezintă un pas înainte pentru siguranța nu doar a frontierei, dar a întregii țări! Sunt mândru de colegii mei, pentru că, prin profesionalismul și responsabilitatea de care dau dovadă, fac posibilă prevenirea și contracararea oricărui risc la frontiera de stat, care ar putea atenta la securitatea cetățenilor Republicii Moldova”. Declarația a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, după ce 30 de cetățeni ai Irakului, venind din Turcia, au încercat să intre în Republica Moldova ilegal, iar, grație reacției prompte a polițiștilor de frontieră, aceștia au fost reîntorși, informează CURENTUL.
În context, șeful IGPF s-a adresat, în mod special, către cei care încearcă să ,,reanimeze” schemele și ,,afacerile bine regizate”. „Mai devreme sau mai târziu veți fi trași la răspundere și fiecare va plăti pentru faptele sale. Vă asigur că investigațiile pe cazul dat continuă și vor avea o finalitate corectă și legală. Personal voi ține asta la control. Nu voi permite în niciun caz ca cineva să-și bată joc de oameni! Fie de cetățeni sau polițiști de frontieră!”, a subliniat Vasiloi, subliniind că „măsurile speciale de prevenire și contracarare a ilegalităților și diminuarea acestora la maxim continuă”. Totodată, el s-a arătat convins că împreună cu întreaga echipa le reușește să facă față tuturor provocărilor, pentru a obține schimbarea și a realiza ceea ce și-au propus.
Precizăm că, la 25 noiembrie 2019, în jurul orei 17:25, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău, s-au prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de intrare în țară, 30 de cetățeni ai Irakului printre care 19 bărbați, șapte femei și patru minori. Aceștia au fost aduși în țară cu cursa aeriană 9U 746 Istanbul-Chișinău, gestionată de compania aeriană Air Moldova. Conform prevederilor Legii nr.257 din 01 noiembrie 2013 privind resortisanţii statelor terţe care au obligaţia deţinerii unei vize și resortisanţii statelor terţe care sunt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat, cetățenii Irakului au obligația de a deține viză pentru a putea intra, ieși și tranzita teritoriul Republicii Moldova.
În rezultatul controlului de frontieră s-a stabilit că persoanele menționate dețineau vize electronice, informația despre care era imprimată pe hârtie format A4, iar urmare verificărilor s-a stabilit că astfel de vize nu au fost eliberate, respectiv acestea sunt false. Astfel, de către Poliția de Frontieră a fost luată decizia de a refuza intrarea în țară a întregului grup de Irakieni, iar la data de 27 noiembrie curent aceștia au fost reîntorși în Turcia, cu cursa aeriană 9U 745 Chișinău-Istanbul. De menționat că pe perioada aflării cetățenilor Irakului în Aeroportul Internațional Chișinău aceștia au fost asigurați cu produse alimentare, precum și la cerere cu asistență medicală.
Toate circumstanțele legate de cazul relatat sunt investigate de Poliția de Frontieră. În prealabil s-a stabilit că în cazul autorizării intrării în Republica Moldova, grupul de irakieni se îndrepta pe teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. La fel, reieșind din cadrul normativ național răspunderea pentru aducerea cetățenilor străini în Republica Moldova cu vize false o poartă transportatorul. În circumstanțele relevate, în privința companiei aeriene Air Moldova a fost pornit proces contravențional, în cadrul căruia compania este pasibilă de răspundere prevăzută de art. 3321 din Codul Contravențional.
Cristina Gurez