[ X ]
[ X ]
[ X ]
30 de ani de la primul meci din Campionatul Moldovei
14 Martie

Astăzi, 14 martie, se împlinesc 30 de ani de la ziua în care s-a jucat primul meci de fotbal în campionatul național – primul campionat al Moldovei de după independență. Cu această ocazie, site-ul Federației Moldovenești de Fotbal vă aduce un șir de materiale dedicate acestui jubileu. Rămâneți conectați pe pagina noastră pentru a afla multe lucruri interesante din istoria celor 30 de campionate disputate până acum.

Așadar, acum 30 de ani Republica Moldova scria o nouă filă în istoria sa: demararea campionatului național de fotbal. Un domeniu important, pentru că fotbalul este de departe cel mai iubit sport de la noi și din întreaga lume. Fotbalul, un domeniu care formează opinii, care adună comunități și grupuri importante de oameni, din care fac parte personalități marcante ale culturii, politicii și economiei oricărui stat.

Prima campioană a Moldovei a devenit echipa Zimbru Chișinău. Cel mai titrat club de fotbal din dreapta Nistrului a reușit să adune în total 8 titluri naționale, dominând copios competiția internă în ultimul deceniu al secolului trecut. Tot Zimbru este singura echipă care a participat la toate cele 30 de ediții anterioare ale campionatului Moldovei – toate în prima ligă valorică.

Dar clubul fanion al Moldovei fotbalistice este Sheriff. Tiraspolenii au reușit performanțe unice pentru țara noastră, cea mai remarcabilă dintre acestea fiind parcursul senzațional din acest sezon de UEFA Champions League. Sheriff are în cont 19 titluri de campioană a Moldovei.

Alte 3 echipe au mai câștigat titlul în decursul celor 30 de ani: Constructorul-93 Chișinău, Dacia Chișinău și Milsami Orhei. Toate aceste formații au fost campioane câte o singură dată.

În toți acești ani, fotbalul, ca parte componentă a sportului național, a fost singurul domeniu care a păstrat țara intactă, reușind să păstreze unitatea dintre cele 2 maluri ale Nistrului. Și a realizat acest lucru centralizat, cu menținerea Chișinăului pe post de capitală și de centru de coordonare al fenomenului fotbalistic din Republica Moldova, cu Federația Moldovenească de Fotbal în rol de guvernator.

Mai mult decât atât, prin intermediul partenerilor internaționali și cu suportul parțial al autorităților publice locale (în ultimii ani), FMF a reușit să dezvolte o infrastructură sportivă națională strategică, fără de care campionatul Moldovei, la toate nivelurile, ar fi fost extrem de dificil de organizat. O bună parte din această infrastructură sportivă se menține la nivelul corespunzător cu ajutorul și sub stricta monitorizare a Federației Moldovenești de Fotbal.

Unul dintre cei 4 piloni pe care se axează Strategia de dezvoltare a fotbalului moldovenesc pentru următorii 3 ani este Campionatul național. Experți UEFA și FMF, în baza studiilor efectuate de companii internaționale de specialitate, au desemnat etapele de dezvoltare a fotbalului profesionist de club din Republica Moldova. Ca rezultat, din sezonul 2022-23 primele două ligi valorice vor avea parte de un rebranding important atât de imagine, cât și la nivel structural și competițional. Detalii despre noul format de disputare a Campionatului național de fotbal veți putea citi pe site-ul nostru, în interviul președintelui FMF, Leonid Oleinicenco.

Federația Moldovenească de Fotbal va continua să investească în promovarea și dezvoltarea competiției interne, care este cartea de vizită a fotbalului de club și totodată o rampă de lansare și de afirmare a talentelor noastre fotbalistice, absolvenți ai școlilor de fotbal și pur și simplu noi generații de cetățeni ai țării noastre.

fmf.md

Inapoi la arhiva noutaților