29 de tineri și-au primit certificatele de absolvire în cadrul ediției a 2-a a celui mai amplu Program de stagii plătite în sectorul energetic, implementat cu suportul USAID și al Ambasadei Marii Britanii, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA). După finalizarea cu succes a stagiului, 86% dintre tineri au reușit să obțină un loc de muncă în cadrul companiilor în care și-au urmat stagiul.
Astăzi, tinerii și-au ridicat certificate de absolvire în cadrul unei ceremonii festive la care au participat Carolina Novac, Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Ali Ezzatyar, șeful interimar al Misiunii USAID Moldova, Matthew Jordan, Director de programe la Ambasada Marii Britanii Chișinău precum și reprezentanți ai companiilor partenere ale programului.
În program au fost selectați 29 studenți atât din țară cât și de peste hotare, în ultimul an de licență sau master, precum și proaspeți absolvenți din diverse domenii, cum ar fi inginerie, economie, drept, finanțe, IT, etc. Tinerii selectați au avut posibilitatea să lucreze și să obțină experiență practică timp de șase luni alături de echipe profesioniste din cadrul următoarelor organizații: Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova (ANRE), Centrul Național pentru Energia Durabilă (CNED) Moldelectrica, Energocom, Termoelectrica, Term.md, RED-Nord, CET-Nord, FEE-Nord și Universitatea Tehnică a Moldovei.
Scopul programul de stagii plătite în energetică cu denumirea ”Tinerii de azi-viitorul energiei de mâine” este de a combate fenomenul lipsei cadrelor calificate în sectorul energetic și de a facilita accesul tinerilor la locuri de muncă bine plătite pentru a diminua migrația tinerilor din țară și consolida forța de muncă din sectorul energetic.
Pe perioada programului de stagii, tinerii au beneficiat de un program amplu de dezvoltare profesională, care a inclus instruiri pe subiecte tehnice din domeniul energetic, sesiuni de networking cu experți din domeniu, vizite de studiu la companiile din sectorul energetic.
Programul de stagii plătite în sectorul energetic este implementat de proiectul MESA cu suportul USAID Moldova și al Marii Britanii și face parte dintr-o initiativă mai ampla a USAID cunoscută sub genericul MoldovaConectata.