[ X ]
[ X ]
[ X ]
27 proiecte investiționale create de lucrătorii migranți vor fi susținute financiar în cadrul programului „PARE 1+1”
21 Septembrie

27 proiecte investiționale noi create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), transmite CURENTUL.

Titularii afacerilor au semnat cu ODIMM contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 6,63 mil.lei. Potrivit estimărilor, vor fi create circa 60 de noi locuri de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 16,54 mil.lei.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 17 afaceri sunt în agricultură (cultivarea cerealelor și viței-de-vie, înființarea livezilor de pruni și nuci, creșterea animalelor și apicultură). Alte 6 întreprinderi prestează servicii (servicii de agrement, taxi, contabilitate, servicii mecanizate în agricultură, reparații și vopsitorie auto, servicii cosmetologice) și 4 întreprinderi își vor dezvolta activitatea în domeniul industrial (producerea și furnizarea de energie electrică, producerea brichetelor, nutrețuri combinate pentru animale, procesarea și ambalarea mierii).

Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi implementate în 16 raioane din Republica Moldova (câte 3 întreprinderi în raionul Sângerei și UTA Găgăuzia, câte 2 afaceri în raioanele – Ialoveni, Nisporeni, Strășeni și Telenești, câte o afacere în raioanele – Anenii Noi, Briceni, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Hâncești și Ștefan Vodă). Patru beneficiari ai Programului sunt localizați în municipiul Chișinău și unul din municipiul Bălți.

Din cele 27 afaceri, aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă de către Comitetul de Supraveghere al Programului „PARE 1+1”, 8 afaceri sunt start–up-uri, iar 19 sunt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 11 state: Federația Rusă, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România, Spania, SUA și Ucraina.

14 afaceri sunt create/administrate de lucrătorii migranți, care au revenit de peste hotare, iar 13 întreprinderi de rudele de gradul I ale migranților. Totodată, 5 afaceri sunt create sau administrate de femei, iar 11 întreprinderi vor fi gestionate de tineri.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților