Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, și deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, în cadrul unei conferințe de presă, au venit cu o serie de precizări cu referire la cererile pentru compensații și gradele de vulnerabilitate energetică atribuită, informează CURENTUL.
Potrivit lor, în procesul de completare au fost admise mai multe erori, astfel că gradul de vulnerabilitate nu a fost atribuit corect, iar autoritățile urmează să redeschidă acele cereri pentru a fi făcute modificări și din decembrie vor fi înlăturate toate erorile. De asemenea, vor fi aprobate anumite modificări în legislație, dacă va fi nevoie, pentru a înlătura orice neconformități.
Spre exemplu, 1 500 de persoane, la finalul cererilor, au indicat că nu solicită compensații. Mai mulți solicitanți nu au indicat copiii nou-născuți.
Totodată, ei au informat că, în zilele următoare, în Cabinetul personal de pe compensatii.gov.md va apărea descifrarea calculelor, astfel, fiecare va putea vedea cum i-a fost atribuită o anumită categorie.
„Sistemul funcționează astfel încât verifică datele depuse în cerere în conformitate cu bazele de date de stat”, a precizat Dan Perciun.
Oficialii au mai menționat că sistemul compensatii.gov.md este o premieră pentru Republica Moldova și este în continuă dezvoltare, astfel, că vor mai urma schimbări și poate de anul viitor chiar vor fi aplicate noi criterii.
„Știm că 26 de mii de familii au primit categorie scăzută sau non-vulnerabilă, dar au venituri mici. Ele sunt în vizorul nostru și le vom răspunde solicitărilor, vom încerca să soluționăm aceste situații cât mai curând și-n mod automat”, a declarat Marcel Spatari.
Ei au mai spus că SMS-urile nu au fost transmise încă deoarece e necesar să se corecteze erorile inițial. Ele vor veni în decurs de 2 zile, imediat după ce va încheiat acest proces.