[ X ]
[ X ]
[ X ]
25 martie – Termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru contribuabilii persoane juridice și persoane fizice care practică activitate de întreprinzător
26 Februarie

Serviciul Fiscal de Stat informează: contribuabilii persoane juridice și persoane fizice care practică activitate de întreprinzător, precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, sunt obligați să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit până la data – 25 Martie (data de 25 a lunii a treia după finele perioadei fiscale de gestiune), transmite CURENTUL.

Această obligație este stipulată de art. 83 alin. (2) din Codul fiscal al Republicii Moldova.

De menționat că pentru persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova care desfășoară activitate de întreprinzător, precum şi persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei, impozitul pe venit se aplică aferent venitului obținut de aceștia din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova (cu excepția deducerilor şi scutirilor la care au dreptul).

Contribuabilii, persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, sau în mod electronic (conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(21) din Codul fiscal).

În format electronic sunt obligați să depună declarația:

– subiecţii înregistraţi în calitate de plătitori ai T.V.A;

– subiecţii care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei;

– rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei;

– contribuabilii care au 5 şi mai mulţi angajaţi.

Termenul-limită de achitare la buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declarațiilor și a dărilor de seamă – 25 martie 2020, ținând cont de achitările în rate efectuate pe parcursul anului 2019, în corespundere cu prevederile art. 84 din Codul fiscal.

Impozitul pe venit se determină de către persoanele juridice și fizice, care practică activitate de întreprinzător prin aplicarea după caz a cotelor stabilite la art.15, art. 543, art.694 şi art.6911 din Codul fiscal.

Este de remarcat că persoanele juridice rezidente, inclusiv cele specificate la art.512 şi 513, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, formele organizatorice rezidenţi cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, persoanele fizice care desfășoară activitate independentă reprezentanţa permanentă a nerezidentului în Republica Moldova, sunt obligate să prezente declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului.

Corespunzător categoriei de contribuabil se aplică cota aferentă impozitului pe venit și darea de seamă necesară e a fi prezentată.

NOTĂ: Contribuabilii, care nu vor prezenta declarațiile pe venit până la termenul limită stabilit de Codul fiscal, riscă să li se aplice amenzi, potrivit art.260 și, respectiv, art.261 din Codul fiscal.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților