[ X ]
[ X ]
[ X ]
25 de ani de consolidare a capacităților Procuraturii sub auspiciile Consiliului Europei
13 Iulie

Republica Moldova marchează, astăzi, 25 de ani de la aderarea la Consiliul Europei.

Calitatea de membru în cadrul acestei organizații a oferit țării noastre oportunități și un suport enorm în implementarea standardelor bazate pe respectarea drepturilor omului și instituirea unui stat de drept.

În decursul acestei perioade îndelungate, prin mai multe programe de asistență, Consiliul Europei a contribuit la consolidarea capacităților Procuraturii Republicii Moldova în vederea organizării activității în corespundere cu standardele europene.

Programele de asistență oferite de Consiliul Europei au avut ca obiective transmiterea procurorilor din Republica Moldova a celor mai bune practici în domeniul organizării și funcționării instituției Procuraturii, dezvoltării aptitudinilor de comunicare ale procurorilor, promovarea principiilor de respectare a normelor de etică și integritate, dezvoltarea capacităților personalului Procuraturii în domeniul managementului instituțional.

Cu suportul Consiliului Europei, au fost organizate multiple activități de instruire a procurorilor, ceea ce a contribuit la formarea unui corp de procurori moderni, apți de a corespunde diverselor provocări atât din domeniul operațional (standarde în investigarea cazurilor de tortură, a cazurilor de corupție și spălarea banilor), cât și în domeniile de management instituțional și de comunicare.

În procesul de reformare și consolidare a capacităților instituției, Procuratura a beneficiat de expertiza oferită de experții selectați de către Consiliul Europei, ceea ce a permis apropierea conceptului de organizare și funcționare a procurorilor de cele utilizate în alte state europene, cu prevalarea principiilor autoadministrării, independenței și integrității. În acest context este necesar de a menționa suportul acordat la expertiza proiectelor de legi organice ale Procuraturii, care au precedat etapa reformării instituției, precum și a propunerilor de modificare a prevederilor Constituției în acest sens.

Este necesar de a menționa că în procesul de reformare a instituției, Procuratura a fost permanent asistată de către experții Consiliului Europei, care au avut un aport important în elaborarea regulamentelor pentru Consiliul Superior al Procurorilor și pentru colegiile din subordinea acestuia.

În contextul promovării imaginii Procuraturii și dezvoltării capacităților de comunicare cu publicul, Consiliul Europei, prin intermediul programelor implementate, a acordat suport instituției la editarea broșurii cu privire la Procuratură, la publicarea în ianuarie 2019 a primei ediții a Revistei Procuraturii din Republica Moldova, precum și la crearea paginii-web a Consiliului Superior al Procurorilor, lansată în octombrie 2019.

Consiliul Europei a oferit Procuraturii suport la realizarea schimbului de experiență și a bunelor practici cu reprezentanții profesiei de procuror din alte state. În acest scop au fost organizate vizite de studii, mese rotunde, ateliere de lucru etc. Este necesar de a menționa și contribuția substanțială a Consiliul Europei la organizarea, în anul 2017, la Chișinău, a Conferinței Internaționale „Perspectivele dezvoltării procuraturii moderne: asigurarea independenței și specializarea procurorilor”, la care au participa procurori din 16 state.

Concomitent cu asistența în domenii de expertiză, instruiri și consolidarea cooperării, programele implementate în Republica Moldova de către Consiliul Europei au acoperit și necesități de renovare a unor sedii ale Procuraturii, acordarea echipamentului tehnic necesar, precum și oferirea unui soft de analiză a informației operaționale pe cauze penale complexe.

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de colaborare prodigioasă, Procuratura Republicii Moldova aduce sincere mulțumiri Consiliului Europei pentru asistența valoroasă acordată în tot acest răstimp.

Rămânem și în continuare deschiși pentru cooperare, inclusiv pe dimensiunea promovării valorilor împărtășite, împreună cu Consiliul Europei, la înfăptuirea justiției, asigurarea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Inapoi la arhiva noutaților