120 de laptopuri și tot atâtea computere au fost donate instituțiilor medicale din țară, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Valoarea totală a donației, care vine să consolideze resursele implicate în procesul de vaccinare împotriva COVID–19, constituie circa 2,8 milioane de lei.
„O infrastructură digitală modernizată privind vaccinarea, interoperabilă, capabilă să facă schimb de date în siguranță și în timp real este esențială pentru un răspuns rapid la COVID-19. Suntem recunoscători partenerilor pentru ajutor și considerăm solidaritatea popoarelor în pandemie cel mai important element de valoare umană”, a menționat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății.
Echipamentele IT vor asigura lucrul în Sistemul informațional automatizat „Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19” (SIA RVC-19), care automatizează procesele de-a lungul întregului lanț al imunizării, reducând astfel povara asupra lucrătorilor medicali și sistemului de sănătate în general.
„Pandemia de COVID-19 a evidențiat prezența a numeroase provocări pentru sistemele naționale de informații în domeniul sănătății, inclusiv o disponibilitate redusă a echipamentelor IT moderne, care ar permite angajaților din sectorul de sănătate să acceseze și să actualizeze sistemele informaționale de sănătate publică. Utilizarea tehnologiilor digitale va perfecționa planificarea asistenței medicale și va asigura procesul de preluare și transmitere a unui număr corect de doze de vaccin către centrele de sănătate, corespunzător necesităților acestora”, a spus Scott D. Hocklander, șeful misiunii USAID Moldova.
Odată cu dezvoltarea Sistemului informațional automatizat „Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19” (SIA RVC-19), Ministerul Sănătății, de comun cu partenerii de dezvoltare, USAID Moldova, Uniunea Europeană și OMS, a făcut tot posibilul ca să îmbunătățească procesul de digitalizare, să implementeze noi funcționalități, să instruiască operatorii care introduc datele în RVC-19, să asigure schimbul interoperabil cu alte sisteme și instituții din domeniul sănătății și să permită raportarea în timp util a datelor privind imunizarea către factorii de decizie principali.
Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat: „Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova încă de la începutul pandemiei, depunând eforturi considerabile în sprijinul personalului medical și al pacienților. Asistența oferită astăzi are drept scop consolidarea capacităților sistemului de sănătate și susținerea procesului de vaccinare. Cooperarea noastră cu OMS și USAID va contribui în mod semnificativ la eforturile curente de abordare a consecințelor pandemiei”.
„Echipamentele IT vor permite utilizarea universală de către lucrătorii medicali a sistemului informațional de imunizări. Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an, putem pune capăt COVID-19 ca o urgență globală de sănătate și o putem face împreună. Nu există cale de ieșire decât dacă ne atingem obiectivul comun de a vaccina 70% din populația fiecărei țări până la jumătatea acestui an. În timp ce Omicron provoacă o boală mai puțin severă decât Delta, acesta rămâne un virus periculos, în special pentru cei care nu sunt vaccinați. Dacă cineva nu a reușit să se vaccineze, acum e timpul cel mai potrivit să o facă”, a adăugat Dr Mijlana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.
Donația a fost realizată cu suportul USAID Moldova și a proiectului comun dintre Uniunea Europeană și OMS de susținere a procesului de vaccinare din Republica Moldova.
Până la 15 februarie curent, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 487 de mii de cazuri de COVID-19, iar 1.023.741 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă.