Guvernul Statelor Unite ale Americii a alocat 21 de milioane de dolari, pe un termen de cinci ani, Republicii Moldova, în cadrul proiectului USAID în sectorul agricol. Scopul este stimularea transformării agriculturii cu valoare înaltă într-un catalizator al creșterii economice și creșterii nivelului de trai în mediul rural din Republica Moldova, informează CURENTUL.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul unui eveniment public, a adus mulțumiri Statelor Unite ale Americii pentru susținerea reformelor agricole. ,,Îmi face o plăcere deosebită să mă aflu la acest eveniment, pentru că sectorul agricol reprezintă un rol semnificativ pentru Republica Moldova. Împreună cu Cabinetul de miniștri, avem de asigurat securitatea acestui domeniu și de oferit cât mai multe oportunități de investiții în acest domeniu, unde este implicată o bună parte din oameni, unii având întreprinderi mai mari, iar alții – mai mici. Mulțumim SUA pentru sprijinul acordat – asta încă o dată dovedește colaborarea eficientă dintre aceste două state”, a spus Premierul.
James Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, a accentuat importanța reformelor pentru Republica Moldova. „Agenția USAID are drept scop de a transforma sectorul agricol într-un catalizator de creștere economică, deoarece anume agricultura reprezintă un factor important în creșterea economică a R. Moldova. Cota exportului reprezintă circa 64% a R. Moldova, iar în cazul produselor horticole – reprezintă 1/3 din exportul agricol. Exportul de struguri de masă la fel crește an de an – de la 2 la 10 mii de tone, astfel cota de export fiind valorificată integral. Spre piețele din UE se exportă circa 65% din exporturile internaționale ale Moldovei. Iar pentru a se bucura de succes și în continuare atunci trebuie să fie dezvoltate condițiile necesare pentru a se produce aceste soiuri, aceasta reprezintă ținta noului proiect, sperăm să fie cu succes”, a declarat Ambasadorul.
De menționat că, printre principalele obiective ale proiectului USAID, lansat astăzi în Republica Moldova, sunt: extinderea și consolidarea conexiunii piețelor locale, regionale și internaționale, îmbunătățirea productivității și dezvoltarea domeniului post-recoltare, sporirea capacității sectorului privat de a se conforma standardelor internaționale, consolidarea capacităților asociațiilor de a-și deservi membrii, îmbunătățirea mediului de afaceri ce va contribui la creșterea investițiilor și la creșterea calificării forței de muncă.
Anastasia Borta