[ X ]
[ X ]
[ X ]
2019: 33 de ani de la producerea catastrofei de la Cernobâl. Ce acțiuni vor avea loc în R. Moldova
19 Aprilie

În luna aprilie 2019, se vor împlini 33 de ani de la producerea catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, transmite CURENTUL.

La 26 aprilie, Asociația Uniunea Cernobîl din Moldova va organiza un miting și un marș dedicat comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl, în contextul împlinirii a 33 de ani de la cumplita tragedie.

Contactat de reporterul nostru, vice-președintele Asociației Uniunea Cernobîl din Moldova, Andrei Nicolaș a declarat că manifestările vor începe cu depunerile de flori.

„În urma Catastrofei de la Cernobîl au suferit peste 3 mii de moldoveni care au participat la lucrările de lichidare a daunelor produse de explozie. La 26 aprilie vom organiza mai multe acțiuni în contextul împlinirii a 33 de ani de la marea tragedie. Manifestările vor începe în dimineața zilei de 26 aprilie, la ora 10:00 cu depuneri de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei. Între orele 10:30 și 12:00 va fi organizat Marșul Memoriei, iar la ora 12:00 este preconizată desfășurarea unui Miting la Memorialul victimelor Cernobîlului pe str. Trandafirilor din capitală”, a spus Andrei Nicolaș.

În această zi, în municipiul Chișinău, dar și în raioanele țării, vor fi organizate mese de pomenire și întâlniri cu participanții la lichidarea avariei. Pe parcursul acestui an, vor fi edificate monumente în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl în localităţi din raioanele Şoldăneşti, Taraclia, Briceni, Sângerei, Străşeni, Comrat și Ceadîr-Lunga.

„Guvernul va oferi în continuare ajutor material anual familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de lichidare a consecinţelor avariei de la Cernobîl și persoanelor cu dizabilități în urma catastrofei. Aceștia vor beneficia și de asistența medicală necesară”, a spus Andrei Nicolaș.

Amintim că la 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la ora 01:23 noaptea. Toți locuitorii orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație era peste limitele admise. Ulterior, mii de persoane, printre care şi moldoveni au participat la lucrări de lichidare a consecințelor avariei. Mulți dintre aceștia și-au pierdut viața în urma bolii generate de contaminarea cu radiație, iar cei care au rămas în viață suferă până în prezent de boli incurabile și diverse mutații genetice.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților