[ X ]
[ X ]
[ X ]
2 și chiar 5 mii lei – pensie minimă! Iată ce măsuri propun candidații la șefia statului pentru persoanele în etate!
24 Octombrie

Candidații la șefia statului au prezentat programele electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, iar CURENTUL a analizat subiectele ce vizează persoanele în etate.

Candidatul independent, Igor Dodon a promis că va îmbunătăți mecanismul de indexare a pensiilor. Cele două indexări ale pensiilor, pentru 700 mii de pensionari, vor fi, în total, de cel puțin 10% anual. Totodată, a menționat că persoanele care primesc o pensie mică, anual vor primi un ajutor unic în valoare de cel puțin 1 500 de lei, în luna ianuarie, la sărbătorile de iarnă și la 1 octombrie de Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă. Această sumă va fi indexată anual. Vor fi angajați 2 100 de asistenți personali pentru persoanele care necesită îngrijire permanentă.

Candidatul la funcția de președinte din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că pensiile bătrânilor trebuie mărite, în mod obligatoriu, proporțional cu toți ceilalți indicatori economici și concomitent cu implementarea măsurilor economice și fiscale atât de importante pentru a reconstrui din temelii, în baza unor principii moderne, democratice și europene economia națională. El a spus că, împreună cu Platforma DA, va face totul ca pensia minimă în Republica Moldova să fie de peste 2500 lei.

Candidatul Partidului „Șor” pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, Violeta Ivanov promite o pensie minimă de 5000 de lei, indexarea pensiei în funcție de inflația reală, compensații lunare pentru alimentație în sumă de 1000 de lei, medicamente gratuite, odihnă gratuită la sanatorii în fiecare an, magazine și farmacii sociale.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu se angajează să crească pensia minimă la nivelul pragului sărăciei absolute – 2 000 de lei pe lună. De asemenea – să aducă bani europeni pentru crearea „Fondului de Argint”, din care va asigura servicii de îngrijire pentru bătrânii nevoiași și singuri (asistență medicală la domiciliu, prânzuri calde, alte servicii de îngrijire). Să compenseze integral costurile medicamentelor pentru pensionarii cu cele mai mici pensii.

De asemenea, candidatul Blocului electoral Unirea pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă promite pensii de 200-500 euro.

Precizăm că, acest material face parte din seria de articole de analiză realizate în baza programelor electorale ale candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ce vor fi publicate pe www.curentul.md până la 1 noiembrie curent.

Cristina Jicol, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților