[ X ]
2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede
2 Februarie

An de an, pe 2 februarie, sărbătorim Ziua Mondială a Zonelor Umede, începând de la semnarea Convenției Ramsar, sub egida UNESCO, Iran, 1971.

Convenţia Ramsar este un act internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede. Acestea sunt definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Zonele umede se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre și sunt influențate de factori diferiți.

Ecosistemele desemnate ca fiind zone umede pot fi atât natural, cât și antropice (determinate de acţiunea omului). Pot fi ape stătătoare sau curgătoare și pot fi constituite atât din apă dulce, cât și sărată sau salmastră (apă cu salinitate redusă). Exemple de astfel de ecosisteme sunt: o mlaștină, un lac, un râu, o oază, o vale inundabilă, o luncă, o pădure, o plajă nisipoasă, o deltă sau un estuar (gură largă, în formă de pâlnie în zona de vărsare a unor fluvii mari).

Moldova a aderat la Convenția Ramsar acum 22 de ani, la 20 octombrie 2000. Țara noastră deține 3 zone umede desemnate de Convenția Ramsar: „Nistrul de Jos”, „Prutul de Jos”, „Unguri-Holoșnița”, ce se întind pe o suprafață de 94,705 ha.

În întreaga lume sunt înregistrate peste 2 000 de „Situri Ramsar” din peste 160 de țări de pe toate continentele – membre ale Convenției.

Inapoi la arhiva noutaților