[ X ]
[ X ]
[ X ]
17 ianuarie – Ziua Diplomatului
17 Ianuarie

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a propus declararea datei de 17 ianuarie – Ziua Diplomatului, pentru că la această dată, în anul 1992, a fost depusă cererea de aderare a Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, fapt care a marcat începutul procesului de consolidare și afirmare a Republicii Moldova ca subiect de drept internațional și, în consecință, a condus la intensificarea activității diplomatice.

Prima etapă de instituire a unui serviciu diplomatic a fost inițiată prin adoptarea Legii cu privire la Guvern, la 31 mai 1990 – MAEIE având denumirea de Minister al Relațiilor Externe.

Ulterior, la 22 iunie 1990, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 141 cu privire la desființarea ministerelor și comitetelor de stat ale RSSM, au fost desființate entitățile vechi.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, spune că are încredere în capacitățile diplomației moldovenești, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor naționale ale Republicii Moldova și promovarea țării în exterior.

„Reieșind din mandatul oferit de către doamna președinte Maia Sandu, politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie previzibilă și consecventă, orientată spre cetățeni și să contribuie la soluții multilaterale și la un mediu regional favorabil dezvoltării și consolidării. Aceste priorități ale politicii externe a instituției prezidențiale au stat și la baza conceptului diplomației 4D menit să structureze prioritățile diplomației noastre în anul curent: Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică.

Doresc să transmit mesajul nostru de felicitare cu prilejul acestei zile și în adresa veteranilor serviciului diplomatic, tuturor colegilor care nu mai activează la MAEIE, dar care au contribuit esențial la promovarea politicii externe, reprezentanților mediului academic, jurnaliștilor care reflectă în mod transparent și echidistant activitatea noastră, exponenților societății civile pe care îi consultăm în procesul de luare a deciziilor și tinerilor studenți care au optat pentru o specialitate în domeniul relațiilor internaționale.

Felicitări, dragi colegi!”, spune Nicu Popescu.

Inapoi la arhiva noutaților