Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a susținut o conferință de presă împreună cu Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialii s-au referit la situația din regiune, fluxul refugiaților și relația Republica Moldova-Uniunea Europeană (UE), informează CURENTUL.
Maia Sandu, șeful statului, a reiterat faptul că țara noastră condamnă agresiunea împotriva țării vecine și prietene – Ucraina, dar și că poporul moldovenesc este solidar cu cel ucrainesc.
Totodată, Președintele a mulțumit țărilor care deja au oferit suport Republicii Moldova, dar și care au anunțat că vor oferi – pentru gestionarea eficientă a fluxului de refugiați din Ucraina.
„Cetățenii Republicii Moldova sunt europeni în fapte și aspirații, noi prețuim libertatea și am demonstrat angajamentul nostru”, a declarat oficialul cu referire la contextul actual.
Ea a amintit că ieri a fost lansată și campania „Moldova pentru Pace”. „Avem obligația să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca Republica Moldova să rămână parte a lumii libere. Moldova a arătat că merită să fie în Europa, viitorul nostru este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale situației din regiune”, a mai spus Maia Sandu.
Președintele a mai declarat că Republica Moldova acum are nevoie, mai mult ca oricând, de susținere și investiții pentru recuperare socială și economică.
Josep Borrell a precizat că vizita aceasta e prima în Republica Moldova în calitate de Înalt Reprezentant al Comisiei Europene.
„Sprijinim dreptul Republicii Moldova de a-și alege cursul politicii externe și credem că el ține de Uniunea Europeană. Pe această cale ne reafirmăm angajamentul puternic pentru parteneriatul nostru. Vă asigur de sprijin din toate punctele de vedere și mizăm pe un parteneriat puternic în continuare”, a declarat oficialul european.
La rândul său, Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, a remarcat modul în care cetățenii și autoritățile Republicii Moldova s-au implicat și au primit cei peste 112 mii de cetățeni ucraineni în țara noastră.
„Suntem foarte impresionați de muncă depusă de Republica Moldova. Cetățenii Republicii Moldova au primit refugiații, au deschis casele pentru ucraineni. Autoritățile au demonstrat nu doar deschidere, dar o reziliență puternică. Ne aflăm aici pentru a vă ajuta. Noi oferim suplimentar 15 milioane de euro pentru Guvern pentru gestionarea crizei. Acesta este primul pas, imediat. Ne propunem să sprijinim munca eroică pe care o gestionați și considerăm că este foarte importantă contribuția noastră la redresarea economică și socială”, a declarat Comisarul.
Cristina Gurez