[ X ]
15 declarații de import au fost depuse în punctul comun de trecere „Cuciurgan – Pervomaisc” în 24 de ore
19 Aprilie

În primele 24 de ore de la aplicarea controlului comun asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit prin punctul comun de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” au fost depuse 15 declarații de import, transmite CURENTUL.

Vămuirea mărfurilor la import prin acest post vamal a fost lansată ieri, 18 aprilie a.c., fiind prevăzută de Schema tehnologică aprobată în comun.

Amintim că, potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun, demarată la 17 iulie 2017, presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operaţiunilor de export și reexport. Ieri au fost perfectate patru declarații vamale de export.

Prin urmare, odată cu trecerea la următoarea etapă, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale,  vor beneficia de facilitățile prevăzute de controlul comun atât la exportul, cât și la importul de mărfuri.

În ceea ce-i privește pe agenții economici neînregistrați, Serviciul Vamal stabilește o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie curent. Prin urmare, îndemnăm agenții economici neînregistrați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute.

Menționăm că, controlul în comun în PTFS „Cuciurgan-Pervomaisc” are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport. Prin urmare, aplicarea unui singur filtru de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanţelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” este efectuat în baza Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti ale celor două state, semnat la 4 noiembrie 2015.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.
Totodată, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat la 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților