[ X ]
[ X ]
[ X ]
15 cetăţeni străini și 28 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în țară săptămâna trecută
13 Aprilie

În perioada 6 – 12 aprilie 2020, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 34 de evenimente, cu documentarea a 41 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Astfel, s-au înregistrat:

– 25 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– un cetățean străin a încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
– șapte contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;
– o intervenție transfrontalieră SMURD.

Au fost declanșate 30 de consemne, toate fiind conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 15 cetăţeni străini, dar și 28 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 71 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 39 900 și încasarea amenzilor de 7 350 lei.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 18 084 traversări, dintre care un număr mai mare – 12 172 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova. Comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în prima săptămână a lunii aprilie, este în descreștere cu 12%. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 10 801 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 48% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost vineri, 10 aprilie 2020, fiind înregistrate valori de 3 233 traversări persoane și 1 605 traversări mijloace de transport.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 232 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 395 traversări persoane, dintre care 657 treceri la frontiera moldo-română, 514 treceri la frontiera cu Ucraina și 224 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

PTF Leușeni – 471 traversări persoane;
PTF Aeroport Chișinău – 224 traversări persoane (rute charter);
PTF Otaci – 194 traversări personae;
PTF Tudora – 177 traversări personae;
PTF Sculeni – 134 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 232 persoane și completate 1 395 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 160 de Declarații pe propria răspundere privind achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Bruxelles, fiind înregistrați 220 de pasageri moldoveni. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 140 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă, dar și 64 de conaționali, reveniți din Lituania.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 72 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților