Alte 139 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 22 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, transmite CURENTUL.
Total teste efectuate în această zi – 801, dintre care primar – 545 şi repetat – 256.
Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 11879 cazuri.
Din numărul total de cazuri din această zi, 8 sunt lucrători medicali: medici– 2 , asistenți medicali – 4 , personal auxiliar – 2.
Alte 171 persoane s-au vindecat. În total, 6794 persoane au fost tratate de COVID-19.
Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:
Deces 409: Bărbat de 66 ani, din r-nul Glodeni, internat la IMSP SR Glodeni , pe 9 iunie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr.II.
Deces 410: Femeie de 87 ani, din r-nul Ocnița, internată la IMSP SR Ocnița, pe data de 11 iunie, Comorbidități: cardiopatie ischemică cronică, angină pectorală de efort CF III, hipertensiune arterială gr.II.
Deces 411: Bărbat de 59 ani, din mun. Chișinău, transferat de la IMSP Centrul Covid-19, la IMSP SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe data de 5 iunie. Comorbidități: angina pectorală de efort CF II. infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială gr. II, diabet zaharat tip2.
„Începând cu ziua de astăzi, își reiau activitatea unitățile de alimentație publică și sălile de sport. Sunt un șir de condiționalități și reguli care au fost adoptate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Ele trebuie respectate cu strictețe, atât de agenții economici, cât și de cetățenii care utilizează aceste servicii. Săptămâna curentă, autoritățile competente vor verifica corectitudinea implementării măsurilor de precauție și control a infecției COVID-19” a menționat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.
Astfel, reprezentanții unităților de alimentație publică trebuie să respecte următoarele măsuri:
Administratorii sălilor de sport trebuie să respecte următoarele măsuri:
1. Respectarea distanței fizice
2. Limitarea numărului de persoane pentru o ședință de antrenament
3. Amplasarea echipamentului sportiv cu o distanță de 2 m între ele.
4. Asigurarea personalului cu echipament de protecție (măști, mănuși)
5. Asigurarea cu soluții dezinfectante la intrare și monitorizarea respectării igienei mâinilor
Nicolae Furtună a venit cu precizări în privința utilizării măștilor de protecție. Obligativitatea măștilor de protecție rămâne pentru cei care frecventează spațiile publice închise (magazine, centrele comerciale, biserici etc) și transportul public. La fel, măștile trebuie utilizate în spațiile publice deschise, unde nu este posibilă păstrarea distanței sociale de minim 1 m.
În cadrul briefing-ului, Nicolae Furtună a făcut apel către persoanele vârstnice și persoanele cu comorbidități (patologii cardiovasculare, diabet zaharat, maladii renale, obezitate, maladii neurologice) să stea acasă, deoarece fac parte din grupul de risc și sunt cei mai expuși la agravarea bolii pe fundalul altor maladii cronice.
De la începutul pandemiei, 5740 persoane cu vârste mai mari de 50 ani s-au infectat de COVID-19: 50-60 ani – 3007 persoane și 60+ – 2733 persoane.
Totodată, au fost înregistrate 382 cazuri de decese în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani. Printre care: 50-60 ani = 57 cazuri, 60-70 ani =159 cazuri, 70-80 ani =123 cazuri, 80-90 ani = 42 cazuri și 90-100 ani = 1 caz
MSMPS îndeamnă populația să respecte măsurile de protecție, să evite aglomerațiile și să păstreze distanța socială de minim 1 m.