[ X ]
[ X ]
[ X ]
10 mii de obiecte cercetate de experții judiciari în 2017
18 Ianuarie

Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ), subordonat Ministerului Justiției, a prezentat o analiză a activității, evoluțiile din domeniu, înregistrate în 2017, și impedimentele pentru perfecționarea mecanismului de activitate, transmite CURENTUL.

Pe parcursul anului trecut, în cadrul CNEJ, a fost efectuat un volum impunător de expertize pentru 1035 de dosare, jumătate din acestea fiind din categoria celor complicate. Ponderea cea mai mare (circa 85%) o au expertizele efectuate la solicitarea instanțelor de judecată sau a organelor de urmărire penală, și doar 200 au fost cele extrajudiciare (la solicitarea directă a persoanelor fizice sau juridice). Numărul obiectelor cercetate este în creștere, ajungând la aproape 10 mii.

În cele 9 laboratoare ale CNEJ activează 66 de experți judiciari. Ei au participat, în 2017, la 223 ședințe de judecată. Experții au calificative înalte, fiind evaluați anual sau în procesul acreditării, obținute de laboratorul criminalistic în iulie 2017. Expertizele judiciare efectuate corespund cerințelor europene, fiind valabile pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene.

Sectorul expertizelor judiciare întâmpină mai multe dificultăți, în special la inițierea în profesie și formarea experților. Activitatea implică cercetări minuțioase, cunoștințe speciale și procedee științifice efectuate de persoane competente. Din cauza carențelor în legislație și altor circumstanțe, CNEJ se confruntă cu lipsă de specialiști. În consecință, duratele de efectuare a expertizelor sunt mai mari în domeniul  economico-ingineresc, în special cel al construcției, și economico-financiar. Aceste fenomene au impact negativ asupra duratei integrale a procesului judiciar, deoarece concluziile expertului servesc ca probe judiciare.

În cadrul expertizelor, cercetările se efectuează în diverse domenii: criminalistic, inginero-economic, inginero-tehnic, a fizicii și chimiei judiciare, construcției și evaluări imobilului. Sunt studiate fapte, circumstanțe, obiecte materiale, procese, organismul și psihicul uman. Rezultatele au un rol important în aflarea adevărului pentru soluționarea justă a cauzelor judiciare.

În Moldova activează 300 de experți judiciari la CNEJ, CNA, Departamentul Poliției de Frontieră, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și în sectorul privat.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților