[ X ]
[ X ]
[ X ]
10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Cristina Gherasimov: Se construiesc poduri, drumuri, se reabilitează căile ferate
27 Iunie

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a declarat:

– Moldova se integrează în spațiul economic european – datorită comerțului liber aprofundat și cuprinzător, peste 2/3 din exporturi sunt orientate spre UE.- A crescut diversitatea și calitatea produselor moldovenești, ceea ce a impulsionat economia. În ultimii ani tot mai multe produse – prunele, strugurii și cireșele noastre ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană.

– Moldova este integrată în piața energetică a UE. Procurăm gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene. Construim noi linii de tensiune înaltă care să ofere acces sigur la energie electrică din UE la prețuri competitive.

– Moldova se integrează în infrastructura de transport Europeană – se construiesc poduri, drumuri, se reabilitează căile ferate.

– Moldova a început procesul de aderare al băncilor moldovenești în Spațiului comun de plăți în Euro. În curând nu vor mai fi percepute taxe pentru transferuri interbancare pe care le fac cetățenii și firmele din Moldova și țările UE.

– Cetățenii moldoveni călătoresc liber, fără vize în Europa. Comunicăm la telefon și navigăm pe internet mult mai simplu și mai ieftin în roaming.

– Moldova a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea UE care ajută la modernizarea țării și creșterea calității vieții oamenilor.

– Moldova participă la majoritatea programelor UE, cum ar fi: EU Customs, Fiscalis, LIFE, EU4Health, Horizon Europe and Connecting Europe Facility (CEF).

– Programele educaționale, cum ar fi Erasmus+, au oferit tinerilor noștri oportunități de studiu și de dezvoltare personală în cele mai bune universități din Europa.

– societatea civilă a avut mai multe resurse pentru a se implica activ în viața publică.

Inapoi la arhiva noutaților