Zece personalități marcante din domeniul științei, tehnologiei, culturii și artei au ridicat astăzi Premiul Național 2015, informează CURENTUL.
Valentina Dogotari (Naforniţă) — soprană, solistă a Operei de Stat din Viena, Austria, a obținut Premiul pentru performanţe excepţionale în dezvoltarea teatrului liric european.
Ea s-a declarat emoționată și mîndră că reprezintă Republica Moldova.“Mulțumesc pentru educația de acasă și susținerea pe care am primit-o”, a precizat soprana.
De asemenea, de Premiul Național s-a învrednicit colectivul de autori: Ion Bahnarel – Dr.hab.medicină, prof.univ, Liuba Corețchi – Dr.hab.biologie, conf.cerc., Oleg Lozan – Dr.hab.medicină, prof.univ., Vasile Jovmir- Dr.hab.medicină, prof.univ., Leonid Voloșciuc – Dr.hab.biologie, prof.cerc., Victoria Ivanov- Dr.hab.medicină, prof.cerc.,pentru implementarea conceptului noii sănătăți publice în Republica Moldova.“Bolile sunt multe, iar sănătatea este una. Profilaxia este mai importantă decît tratamentul. Lupta pentru a fi sănătos este una zilnică. Cel mai bun remediu de sănătate este ”, susțin autorii noului concept.
Și Valentin Tomuleț – Dr.hab., istorie, prof.univ., Istoria Basarabiei în perioada modernă (1812-1918), a obținut Premiul. “Un istoric nu poate realiza multe lucruri singur. Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-am susținut și m-au îndemnat să îmi continui lucrările”, a declarat el.
Colectivul de autori: Ana-Maria Plămădeală – dr.hab. studiul artelor, cerc.șt.princ.,Violeta Tipa – doctor în studiul artelor, conf.cerc., pentru Monografia „Arta cinematografică din Republica Moldova”, de asemenea, s-a învrednicit de Premiul Național. “Ne simțim împliniți pentru că am realizat acest studio important. Sîntem fericiți că am ajuns în acest punct al carierei noastre. Această înaltă apreciere este semnificativă din mai multe puncte de vedere”, au afirmat autorii studiului.
Premiul Național a fost oferit și Colectivului de autori Valentina Stratan – dr.biologie, conferențiar cercetător, deputat,Vladimir Șutchin – Dr.hab.medicină, cerc.șt.princ, Valeriu Bîlba – Dr.medicină, conferențiar cercetător, pentru lucrarea științifică „Teoria ereditară a cancerului pulmonar”.“Sîntem onorați de această înaltă apreciere. Pentru mine și colegii mei, această distincție reprezintă argument suplimentare că trebuie să dezvoltăm noi tehnologii și metode de prevenire a cancerului. Sîntem convinși că cercetările molecular trebuie să fie direcția prioritară”, a declarat Valentina Stratan.
Laureat al Premiului este și Mihai Potârniche — fotograf, pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice. “Este o reușită a celor 45 ani de activitate în calitate de fotograf și mulțumesc celor care au apreciat creația mea”, a menționat laureatul.
Un alt premiant este Emilian Galaicu-Păun — poet, prozator, critic literar, traducător, eseist, editor, redactor-şef al Editurii „Cartier”, pentru volumul de poeme „Arme grăitoare”.“Îmi rămîne să trăiesc în chip poetic și în continuare, fiind recunoscător tuturor celor care au decis să îmi ofere acest premiu”, a menționat poetul.
Premiul Național a fost decernat și lui Valerian Balan – Dr.hab.agricultură, prof.univ.,Tehnologii în intensificarea culturii mărului și cireșului.“Această înaltă distincție să fie considerată un merit al profesorilor. Să fie o legătură firească între generații și un omagiu pentru personalitățile din domeniu”, a spus Balan.
Laureat al distincției este și colectivul de autori: Iurie Bârsa — editor; Eleonora Brigalda-Barbas — arhitect, critic de artă, doctor în studiul artelor, profesor universitar; Vladimir Bulat — istoric de artă; Ludmila Toma — critic de artă, doctor în studiul artelor; Eugen Lungu — editor, critic literar; Mihail Bacinschi — artist plastic, grafician; Mihai Dimitriu — inginer-electric; Tudor Braga — critic de artă, pentru colecţia de albume „Maeştri basarabeni din secolul XX”, în 14 volume, Editura „ARC”. “Deja se lucrează la o sinteză a acestor 14 albume și vom crea o carte reprezentativă pentru Republica Moldova. Mulțumim pentru apreciere”, au declarat autorii colecției.
Premiul Național a fost decernat și lui Nicolae Botgros — conducător artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”, pentru contribuţie valoroasă la conservarea şi promovarea folclorului muzical. “”, a declarat maestrul.
Nicolae Botgros participă la un festival din România, la dorința sa, premiul a fost ridicat de ministrul Culturii, Monica Babuc. “Nicolae Botgros este o legendă, un copil de la sudul Moldovei, care prin chemarea sa, a devenit embleme muzicii populare instrumentale din Moldova și care ridică în picioare publicul care simte muzica. Felicitări, maestre, pentru premiul venit în anul în care “Lăutarii” împlinesc 45 de ani de la fondare”, a declarat Monica Babuc.
CURENTUL precizează: Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2015, în cadrul şedinţei Guvernului din 19 august, curent. Pentru Premiul Național au fost înaintate 38 de dosare.
Cele zece Premii Naţionale decernate au valoarea de 100 mii lei.
Cristina Gurez