Dacă te-ai hotărît să te apuci de înot, atunci nu ezita, pentru că acest tip de sport are o mulțime de avantaje pentru organismul tău. Înotul este practicat atît de sportivii de performanță, cît și de cei care vor să-și mențină sănătatea la cel mai înalt nivel. Pentru cei care nu stăpînesc prea bine secretele lui, atunci un instructor te poate ajuta să afli cum să te miști pe apă, astfel în Chișinău există aproximativ 30 de locații, care îți oferă posibilitatea de a practica acest tip de sport.
Reporterul www.curentul.md a sunat și a aflat cît costă un abonament pentru înot. De exemplu, cel mai ieftin abonament este oferit de Clubul Sportiv Dinamo. Un abonament pentru o lună (de trei ori pe săptămână) este de 300 de lei. Bazinul la acest club sportiv este fără acoperiş, prin urmare condiţiile de aici sunt pentru cei care deja au făcut mai multe antrenamente şi nu le este frică să practice sportul pe timp rece.
La Palatul Sporturilor de la Universitatea de Stat din Moldova o oră de înot costă 50 de lei. Lunar, cîte 12 ședințe, ținînd cont că sunt fără antrenor, costă 500 de lei. Lecțiile de înot cu antrenor costă în mediu 600 de lei. De reduceri se bucură doar studenții USM, care sunt obligați să prezinte la înscriere carnetul de student sau de note.
La Școala Sportivă pentru copii și juniori rezerve olimpice Nr.2, prețul unei ore de înot costă 62 de lei. Astfel 5 ore dacă se achită atunci a 6-a este pe gratis, adică clientul va achita aproximativ 310 lei. La această școală sunt acceptați doar cei care au deja experiența de a înota, nu este antrenor, ci doar persoane care supraveghează.
La Școala sportivă pentru copii și juniori rezerve olimpice Nr. 6, o oră de înot costă 55 de lei. Fiecare decide propriul său program, sunt acceptați și copii de la 7 ani în sus.
Unele centre de sport oferă abonamente lunare contra sumei de 75 de euro şi respectiv 70 de euro, iar clienţii pot merge la bazin ori de câte ori îşi doresc. Unele oferă la această sumă şi alte facilităţi, cum ar fi – sauna.
Conform mai multor specialiști, înotul are mai multe beneficii: crește rezistența recardio-pulmonară, stimulează circulația sangvină, contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale stabile, reduce riscul bolilor cardiovasculare, dezvoltă majoritatea grupelor musculare, întărește ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni; îmbunătățește postura corporală, dezvoltă flexibilitatea; generează stări de bine, pozitive, ajută la îmbunătățirea stărilor de anxietate și ameliorează simptomele de depresie, relaxează mușchii după stresul unei zile obositoare, stimulează creșterea și dezvoltarea fizică și psihică, îmbunătațește dezvoltarea psihomotorie.
Anastasia Borta