În urma probelor prelevate de apă din bazinele acvatice din zonele de agrement din Chișinău, de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, au fost autorizate doar 20 de bazine din cele 49 care au fost supuse autorizării pentru anul 2016, informează CURENTUL.
Conform reprezentanților Centrului de Sănătate Publică, printre bazinele autorizate sunt: ,,Orchideea”, ,,Fauna”, ,,Implus”, ,,Lavanda”, ,,Mărțișor”, ,,Lilia”, ,,Vatra”, ,,Dumbrava de Plopi”, ,,Uniunea Conducătorilor Auto”, ,,Cristina”, ,,Povestea”, ,,Trei stejari”, ,,Exotica”, ,,Alba”,,, Sălcioara”, “Vacanța de la Nona”, ,,Green Park”, ,,Vacanța”, ș.a.
Bazinele acvatice de înot din capitală nu reprezintă un pericol pentru societate deoarece sunt supuse verificărilor lunar și practic nu s-au depistat nici în anii precedenți cazuri în care apele conțineau anumite bacterii, microorganisme care ar reprezenta un risc pentru populație.
,,Noi nu putem îmbunătăți calitatea apei lacurilor pentru că ele nu sunt protejate contra poluării din exterior și respectiv nu putem avea rezultate bune, comparativ cu bazinele de înot care au apele dirijabile și corespund cerințelor necesare. Lacurile se alimentează din aceste ape meteorice, de exemplu cum avem acum sezon ploios și împreună cu ploile nimersc și alte deșeuri, evident din această cauză ele se înămolesc si pătrund în ele mai multe tipuri de bacterii”, a menționat medicul igienist, Tudor Puiu.
Anastasia Borta