[ X ]
Vînătorii dezamăgiți că din nou nu pot vîna: „Oricum, circa 20% din numărul animalelor, pier în perioada iernii”
11 Septembrie

Președintele Societăţii Vînătorilor și Pescarilor din  Republica Moldova (SVPM) nu este de acord cu interzicerea de către Ministerul Mediului a vînatului mai multor tipuri de animale și păsări în perioada anilor 2016-2017, informează CURENTUL.

Oleg Ciocoi, președintele SVPM a menționat că vînătorii au și responsabilități ei nu doar ucid animalele,  așa cum se crede.

“La noi unii din cetățeni se gîndesc că vînătorii sunt niște ucigași (cum se exprimă ministrul Mediului), oameni care numai distrug și împușcă animalele sălbatice, și  mai mult nu fac nimic pentru acestea. Dar nu este așa. Vînătorii din cadrul asociației noastre au anual și obligațiuni, pe care trebuie să le îndeplinească. În acest scop vînătorii sunt obligați să nimicească răpitorii, să combată braconajul. În perioada iernii, adică după data de 15 ianuarie, cînd se închide sezonul de vînat, ei aduc hrană pentru animale, pe care o pregătesc din banii proprii. De asemenea, vînătorii se ocupă cu creșterea unor specii de vînătoare în captivitate, la crescătorie, așa cum este fazanul și rațele sălbatice sau aduc din străinătate diferite specii, așa cum sunt ieprurii de vizuină”, spune Ciocoi.

Acesta consideră că, nu este logică decizia Guvernului de a  interzice vînatul iepurilor de cîmp, pentru că oricum în sezonul rece o parte din ei pot să piară.

“Rezultatele evaluării de primăvară ne arată că oricum, aproximativ  20% din numărul animalelor, de  exemplu, chiar iepurii de cîmp, în perioada iernii pier. Chiar dacă a fost deschis vânatul la această specie noi vedem că acest procentaj rămâne neschimbat. Atunci care este rostul să-l interzicem? Din contra, mai bine să îi vînăm. Vânătorul va fi cointeresat să păzească animalele sălbatice, să le îngrijească, ca să aibă ce vîna. Prin interzicere noi niciodată nu o să ajungem la majorarea numărului de animale. Da, recunosc că sunt unele specii rare care sunt incluse în Cartea Roșie, pe care noi nu le vînăm, dar iepurii și mai multe tipuri de păsări acvatice nu sunt specii rare și pot fi vînate. Mai ales la păsările acvatice, unde vînatul este deschis în toată Europa. Adică decizia aceasta nu este obiectivă și în spatele ei eu cred că se ascund interese”, crede Ciocoi.

Menționăm că, mai multe specii de animale și păsări au fost interzise de a fi vînate în sezonul 2016-2017,  hotărârea a fost aprobată de către Guvern la propunerea Ministerului Mediului.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților