[ X ]
(VIDEO) Opt persoane reţinute de poliţişti şi procurori pentru crearea şi conducerea unei organizaţii criminale
21 Septembrie

Angajații Direcției investigarea fraudelor a INI al IGP în comun cu angajații Procuraturii Generale, în perioada mai-septembrie, curent au documentat activitatea infracțională a unei grupări criminale ce desfăşura acțiuni ilicite de evaziune fiscală şi trafic prin contrabandă a articolelor de tutungerie și alcool etilic în cantități deosebit de mari peste hotarele Republicii Moldova, în Ucraina și România, transmite CURENTUL.

Ca urmare, 8  membri ai grupării criminale cu vîrstele cuprinse între 20 și respectiv 50 de ani din diferite raioane ale țării au fost reținuți pentru 72 de ore pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale.

Astfel, la 16 și 17 septembrie, în or. Cahul au fost efectuate, simultan 25 de percheziții la întreprinderile, domiciliile și automobilele figuranților principali.

Ca rezultat, au fost depistate și ridicate 55 500 pachete de țigări fără acte de proveniență și mijloace bănești în suma de aproximativ 670 000 lei obținuți prin căi ilegale. În total, în urma desfășurării operațiunii au fost ridicate 69 000 de pachete de țigări de marca (Ritm, Kent, Plugaru, Winston etc.) estimate la aproximativ 500 000 lei.

Totodată,  gruparea criminală îşi desfăşura  activitatea infracțională şi în zona de nord a țării. Membrii acesteia erau specializaţi în contrabanda articolelor de tutungerie și alcool etilic în cantități deosebit de mari peste frontiera de stat în Ucraina, infracțiunea  fiind facilitată de către persoane cu funcțiile de răspundere din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră.

Printre cei care organizau schemele frauduloase, era și șeful  Inspectoratului ecologic de stat al unui raion (fost angajat al Serviciului Vamal) și un polițist din cadrul Departamentului poliției de frontieră, ambii din regiunea de nord a țării. Pe parcursul procesului de documentare, aceştia au transportat prin zona verde a frontierei de stat alcool etilic în cantități deosebit de mari, valoarea căruia, este estimată la suma de peste 16 000 000 lei, astfel, prejudiciind bugetul de stat în proporții deosebit de mari.

În perioada 18 – 20 septembrie 2015,  în zona de nord a ţării au fost efectuate peste 50 de percheziții la întreprinderile, domiciliile, și  automobilele membrilor grupării criminale. În urma perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate peste 100 recipiente destinate transportării alcoolului etilic, stații de radio, 2 (două) arme de vînătoare fără acte de proveniență, cartușe de calibru 12×70 și peste 15 telefoane mobile. În remorcă închisă a unui camion de mare tonaj pregătită pentru transportare au fost depistate și ridicate 100 000pachete de țigări de marca ”LM” cu marca de acciz din Ucraina, fără acte de proveniență în valoare de aproximativ 1 500 000 lei.

Totodată, într-un depozit clandestin camuflat, utilizînd denumirea unei companii de producere și îmbuteliere a apei minerale, poliţiştii au depistat circa 10 000 litri de alcool etilic fără acte de proveniență în valoare de peste 1 000 000 lei, peste 2000 sticle de vodkă contrafăcută sub marca ”PERSONA”, ”STOLICINAIA”, ”PȘENICINAIA” valoarea estimativă pe piață, fiind, aproximativ 100 000 lei, 2000 mărci de acciz contrafăcute din Republica Moldova și cîteva mii de etichete destinate pentru contrafacerea băuturilor alcoolice mai sus menționate.

În depozitele clandestine unde figuranții păstrau mărfurile contrafăcute au fost depistate și ridicate mijloace bănești în valută națională și străină, obținute în urma activității ilegale, ce se estimează la aproximativ 700 000 lei.

În cadrul operațiunii au fost implicați  200 de angajați ai diferitor structuri de forță: Inspectoratul General al Poliției (ofițeri de investigație ai INI, ofițeri de intervenție ai BPDS ”Fulger”, ofițeri ai INP, ofițeri criminaliști) și angajați ai Procuraturii Generale.

Probele acumulate în această cauză penală urmează a fi examinate de procurori pentru a stabili dacă în acțiunile figuranților sînt prezente elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.243 aln.2) (spălarea banilor); art.244 aln.2) (evaziune fiscală în proporții deosebit de mari); art.248 aln.5) (contrabandă în proporții deosebit de mari); art.250 aln.2)lit.b) (transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz) , infracțiuni prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova      .

Dacă vinovăția membrilor grupării criminale va fi dovedită, aceștia riscă de la 8 la 15 ani privațiune de libertate, cu aplicarea sechestrului pe bunurile obținute în urma acțiunilor ilegale.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților