Şeful Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi directorul firmei de construcţii SRL “Art Imobiliare SE” au fost reţinuţi, cu puţin timp în urmă, în cadrul unui dosar de corupţie. Reţinerea a avut loc în urma unor percheziţii, desfăşurate de ofiţerii CNA şi procurori, în birourile de serviciu şi automobilele bănuiţilor, transmite CURENTUL.
Potrivit informaţiilor preliminare, şeful DJ şi agentul economic ar fi încercat să corupă un şef de direcţie din cadrul MAIA pentru ca acesta să nu susţină, într-un proces de judecată, poziţia oficială a Ministerului, dar să adopte un comportament favorabil agentului economic.
În fapt, este vorba despre un proces de judecată, iniţiat împotriva SRL “Art Imobiliare SE”de către Institutul ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii alimentare, subordonat MAIA. În demersul său, Institutul solicită anularea unui contract, încheiat în 2012 între Minister şi agentul economic, prin care MAIA a dat firmei în arendă un lot de pământ cu suprafaţa de 1 ha pentru construcţia unor locuinţe. Dat fiind faptul că blocurile nu au fost construite, Institutul s-a adresat în instanţa de judecată cu demersul de declarare a nulităţii contractului.
Fiind documentate acţiunile persoanelor vizate, CNA a stabilit că şeful DJ, prin înţelegere prealabilă cu directorul firmei, ar fi comis mai multe tentative de corupere în privinţa unui şef de direcţie din cadrul MAIA, propunându-i diferite sume de bani, inclusiv un apartament în Chişinău, ca acesta să retragă în instanţă pretenţiile Ministerului faţă de agentul economic. Drept dovadă a actului de corupere serveşte şi o recipisă, semnată de directorul firmei, prin care acesta se obligă să ofere funcţionarului MAIA drept mită un apartament sau echivalentul a 25 000 de euro.
Potrivit denunţătorului, omul de afaceri i-ar fi cerut şefului de la MAIA restituirea recipisei întocmite în schimbul unui avans de 1000 de euro, menţionând că va achita în rate suma promisă. Astăzi, ofiţerii CNA l-au prins în flagrant pe directorul firmei, în momentul în care transmitea banii funcţionarului. Totodată, a fost reţinut pentru 72 de ore şi şeful Direcţiei juridice care, în aceste clipe, se află la CNA.
Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală în temeiul art. 325 CP – corupere activă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă până la 15 ani de detenţie.
Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.
Adrian Platon