[ X ]
Un om de afaceri rus, bănuit că ar fi spălat miliarde de dolari prin băncile din RM
3 Noiembrie

Omul de afaceri din Federația Rusă, Alexandr Grigoriev, care este bănuit că ar fi spălat circa 46 de miliarde de dolari, transferând banii în străinătate, a fost reținut în regiunea Rostov de către ofițerii Direcției combaterea fraudelor economice din cadrul Ministerului rus de Interne, scrie Ziarul Naţional care citează Rbk.ru.

Alexandr Grigoriev a fost coproprietarul a trei instituții bancare rusești:„Zapadnîi bank”, „Transportîi bank” și„Russkii zemelinîi bank” care au falimentat. Grigoriev este bănuit că a înstrăinat cele mai scumpe active ale băncilor și a scos din țară circa 46 de miliarde de dolari. În schemă ar fi fost implicate circa 500 de persoane, scrie .

Oamenii legii i-au cerut lui Grigoriev să predea benevol banii furați, dar acesta a declarat că nu știe nimic despre aceste fraude și nu are bani. Totodată, omul de afaceri a solicitat în fața instanței de judecată să fie eliberat pe cauțiune contra sumei de 105 milioane de ruble.

Toate cele trei bănci, în care era acționar Grigoriev, au fost lipsite de licențe în anii 2014-2015 pentru că aveau credite neperformante de miliarde și au scos active din Federația Rusă.

Grigoriev este și unul dintre conducătorii schemei de spălare de bani prin intermediul a 60 de instituții bancare, printre care și bănci din R. Moldova. Prejudiciile au fost estimate la 46 de miliarde de dolari.

Potrivit schemei, membrii grupării încheiau contracte fictive de creditare între firme off-shore, în calitate de garant figurând cetățeni ai R. Moldova. La expirarea contractelor, creditele nu erau restituite și firmele off-shore se adresau în judecată pentru a-și recupera banii, iar dosarele erau examinate de instanțele din R. Moldova. După ce obțineau câștig de cauză, apăreau în schemă executorii judecătorești care aveau conturi la „Moldindconbank”. Prin intermediul acestei instituții erau transferate firmelor off-shore miliarde de dolari, scrie sursa citată.

Sursa: Ziarul Naţional

Inapoi la arhiva noutaților