[ X ]
Un om de afaceri moldovean, ţinut prizonier de către autorităţile transnistrene
31 Martie
foto: europalibera.org

Vitalie Eriomenco, cetățean al Republicii Moldova, este ținut în prizonierat ilegal timp de 3 ani de către autoritățile separatiste din stînga Nistrului, potrivit Asociației Promo-LEX, transmite Curentul.md.

Astăzi, un reprezentant al Asociației și Ala Gherman, sora cetățeanului moldovean aflat în detenție, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au afirmat că timp de 3 ani Vitalie Eriomenco este la închisoare în baza unei hotărîri a instanței din regiunea separatistă, iar pînă în prezent acestuia nu i se permite să se vadă cu soția, părinții și copii. Mai mult, sursele susțin că bărbatul nu a fost consultat de medic pînă în prezent, deși are nevoie. Reprezentantul Promo-LEX a denunțat și condițiile inumane de detenție.

”Fratele meu este om de afaceri în stînga Nistrului și de trei ani de zile este deținut ilegal în Tirapol, iar părinții noștri nu au avut acces la copilul lor. La fel, de trei ani de zile copii nu și-au văzut tatăl, iar tatăl nu și-a văzut familia și părinții. Sunt încălcări ale drepturilor omului totale”, a spus Ala Gherman, sora deținutului.

Eriomenco a fost administratorul unui combinat de panificație din Slobozia și a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost menținută în vigoare și de către Curtea Supremă din regiunea separatistă. Sora acestuia susține că fratele său a fost condamnat și este ținut la închisoare inclusiv în baza unui interes manifestat de către un politician din partea dreaptă a Nistrului, deoarece combinatul pe care-l conducea a obținut dreptul, prin judecată, de a vinde pâine nu doar pe teritoriul din stînga Nistrului, dar și pe cel din dreapta, iar de aici au început toate problemele. Tot ea susține că Ministerul de Interne de la Chișinău a furnizat către autoritățile separatiste informații cu privire la familia deținutului, punîndu-i în pericol.

Avocatul Promo-LEX, Pavel Postică, a spus că a fost depusă deja o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar aceasta va fi examinată în regim prioritar. Pe cazul Vitalie Eriomenco au fost recepționate comentariile din partea Guvernului Republicii Moldova, precum și a celui din Rusia, care susțin că nu poartă răspundere pentru situația dată.

În cadrul aceleași conferințe, Postică și Gherman au spus că, Chișinăul deține suficiente pîrghii pentru a-și apăra cetățenii și oricînd poate verifica dacă un cetățean a comis ilegalități, fără să-i mai lase pe aceștia să fie victime ale regimului ilegal de la Tiraspol.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților