Paisprezece studenţi rezidenţi, absolvenţi ai cursului deplin de instruire medico-militară, din cadrul Catedrei de medicină militară şi extremală a USMF „Nicolae Testemiţanu”, au primit gradul de „locotenent-medic” în rezervă, alți cinci studenți fiind avansați în gradul de”locotenent major-medic” în rezervă, transmite CURENTUL.
Șeful Serviciului medical al Armatei Naţionale, locotenent-colonelul medic Sergiu Cîrlan, prezent la eveniment, i-a felicitat și i-a invitat, după absolvire, să se încadreze în instituţiile medicale ale Ministerului Apărării.
„Medicina militară a avansat în ultimii ani, iar ca argument ne servește prestația bună a medicilor armatei în cadrul aplicațiilor internaționale de profil — Medceur, desfășurate în mai multe țări partenere, echipamentul modern cu care sînt dotate instituțiile spitalicești ale armatei, dar și faptul că tot mai mulți pacienți civili aleg să se trateze anume în spitalul militar.”, a spus Sergiu Cîrlan.
Durata cursului deplin de instruire la Catedra de medicină militară şi extremală este de un an de zile, cu accent pe managementul sanitar în campanie, organizarea aprovizionării medico-militare, chirurgia de campanie, terapia de campanie, igiena militară, stomatologia militară. La finele cursului studenţii susţin un examen general la medicina militară, după care li se acordă gradul militar de „locotenent-medic”.
Elena Mocreac