Trei polițiști din Strășeni, învinuiți de procurori de corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu, au fost condamnați recent la pedepse reale cu închisoarea. O decizie în acest sens a fost luată la insistența procurorilor, după ce aceștia au considerat achitarea inculpaților din anul 2012 de către Judecătoria raională, ca fiind nefondată și au contestat sentința, solicitînd condamnarea la pedepse privative de libertate pentru cei trei polițiști, transmite Curentul.md.
Potrivit Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au constatat că, în dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2012, inculpaţii, care activau în cadrul Comisariatului de Poliţie Străşeni, s-au deplasat la domiciliul unui bărbat din satul Roşcana, unde au descoperit şi ridicat 4 arme de foc şi muniţii deţinute ilegal. Peste cîteva zile, poliţiştii i-au comunicat bărbatului că, în schimbul a 2000 de euro, aceştia ar putea muşamaliza cazul deţinerii ilegale a armelor şi muniţiilor.
Bărbatul a denunțat însă polițiștii la Procuratura Anticorupție, care a demarat investigații pe acest caz. În acest sens, pe data de 13 ianuarie, declarantul a fost citat la sediul Comisariatului raional de Poliție, unde a fost înzestrat cu tehnică specială de înregistrare în vederea documentării abuzurilor comise de către cei trei polițiști. Inculpații însă, pentru a se convinge că bărbatul nu are asupra sa tehnică de înregistrare audio-video,l-au supus, în mod ilegal, percheziţiei corporale, dezbrăcîndu-l şi insultîndu-l, violînd astfel libertatea şi siguranţa persoanei, drept garantat de legislaţia naţională şi cea internaţională.
După punerea persoanelor sub învinuire, Procuratura Anticorupţie a înaintat pe numele Ministrului Afacerilor Interne un demers privind suspendarea provizorie din funcţie a celor trei, însă solicitării procurorilor nu i s-a dat curs.
Recent, prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, apelul procurorului a fost admis, iar poliţiştii au fost recunoscuţi vinovaţi şi condamnaţi. Doi dintre aceştia au primit cîte 6 ani închisoare, amenzi a cîte 20 mii lei şi privaţi de dreptul de a activa în organele MAI timp de 4 ani, iar colegul lor s-a ales cu 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în MAI timp de 3 ani.
Diana Cebotari