[ X ]
[ X ]
[ X ]
Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 trimişi în instanţă
14 Mai

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de tortură, tratament inuman sau degradant. Procuratura militară Chişinău a terminat urmărirea penală în privinţa învinuiţilor şi a trimis cauza penală spre examinare Judecătoriei militare Chişinău, transmite CURENTUL.

Pe banca acuzaţilor vor compărea: şeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare.

Potrivit celor constatate de procurori, în cursul lunii august 2013, angajaţii Penitenciarului nr.13 l-au torturat pe un deţinut al închisorii, aplicîndu-i circa 40 de lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere. În rezultatul acţiunilor violente, partea vătămată s-a ales cu leziuni pe tot corpul.

Despre maltratările la care a fost supus deţinutul, procurorii au aflat din plîngerea depusă de către victimă. Pe acest caz, Procuratura a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentînd acţiunile ilegale de torturare a deţinutului de către respectivii angajaţi ai DIP. Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. Totuşi, procurorii au acumulat suficiente probe care indică asupra vinovăţiei celor trei angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrările de pe camerele video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violenţă.

Procurorii au înaintat administraţiei instituţiei penitenciare un demers cu solicitarea suspendării provizorii din funcţie a celor trei colaboratori învinuiţi de tortură, tratamente inumane sau degradante, pentru care, Codul penal prevede de la 8 pînă la 15 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 15 ani.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților