[ X ]
Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 condamnaţi pentru torturarea a doi deţinuţi
7 Decembrie

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) au fost condamnaţi pentru tortură, tratament inuman sau degradant – infracţiuni comise asupra a doi deţinuţi. Procuratura a demonstrat vinovăţia angajaţilor penitenciarului, după ce, acum un an, Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare, transmite CURENTUL.

Pe banca acuzaţilor au compărut şeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare.

Procurorii au demonstrat că, în cursul lunii august 2013, angajaţii Penitenciarului nr.13 au torturat doi deţinuţi ai închisorii, aplicîndu-le multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere. În rezultatul acţiunilor violente, părţile vătămate s-au ales cu leziuni pe tot corpul.

Despre maltratările la care au fost supuşi deţinuţii, procurorii au aflat din plîngerea depusă de către una dintre victime. Pe acest caz, Procuratura a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentînd acţiunile ilegale de torturare a deţinuţilor de către respectivii angajaţi ai DIP. Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. În cadrul anchetei au fost acumulate suficiente probe care indicau asupra vinovăţiei celor trei angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrările de pe camerele video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violenţă.

Procurorii au înaintat atunci conducerii DIP al Ministerului Justiţiei un demers cu solicitarea suspendării provizorii din funcţie a celor trei colaboratori învinuiţi de tortură, tratamente inumane sau degradante. Demersul procurorilor de suspendare din funcţie a fost însă respins, din motivul „crizei de personal”.

Pe 30 decembrie 2014, Judecătoria Militară Chişinău a emis sentinţă de achitare în privinţa angajaţilor DIP, pe motiv că faptele lor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii. Procurorii au contestat această sentinţa ca fiind ilegală, solicitînd condamnarea învinuiţilor la închisoare.

Recent, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa primei instanţe şi a pronunţat o nouă hotărîre, prin care angajaţii DIP au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi: şeful serviciului securitate – 4 ani închisoare, iar ofiţerii serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare la cîte 3 ani de detenţie. De asemenea, toţi trei au fost privaţi de dreptul de a activa în domeniul respectiv timp de 5 ani.

Decizia Curţii de Apel este irevocabilă însă poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților