[ X ]
[ X ]
[ X ]
TOP-5 dosare penale de rezonanţă care nu au finalitate. Iată cum explică PG!
19 Ianuarie

În ultimul timp organele de drept au pornit mai multe dosare penale de rezonanţă, printre figuranţii fiind şi persoane cu funcţii înalte în stat. Totuşi, pînă în prezent, nici unul dintre acestea nu a fost elucidat. CURENTUL a realizat un top în acest sens.

  1. Dublul omor de la Durleşti – 2011

Pe 1 aprilie 2011, un băiat de 19 ani şi iubita lui de 15 ani au fost găsiţi împuşcaţi în cap într-o maşină în Durleşti. Tragedia s-a întîmplat în jurul orei 1 noaptea, lîngă mănăstirea Sf. Andrei din Durleşti. Drept urmare a fost pornită o cauză penală, fiind suspectate mai multe persoane de-a lungul timpului. Pînă în prezent însă nu a fost găsit făptaşul, iar urmărirea penală pe marginea acestui caz continuă.

  1. Omorul omului de afaceri Igor Ţurcan – 2011

O situaţie similară este şi în cazul omorului ex-preşedintelui Federaţiei Moldoveneşti de Tenis, omul de afaceri Igor Ţurcan. Acesta a decedat în urma exploziei unei maşini. Exact în momentul deflagrației, ex-președintele instituției sportive trecea pe alături. Acesta a fost rănit și ulterior a decedat la spital. Țurcan era șeful staff-ului electoral al lui Mihai Godea. Potrivit procurorilor, şi pe marginea acestui caz urmărirea penală încă nu a fost finalizată.

  1. Atentatul asupra directorului ANRE, Nicolae Răileanu – 2012

În seara zilei de 10 aprilie 2012, în jurul orei 22.00, maşina directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu, a explodat, fiind parcată pe strada Nicolae Testemițanu, în faţa Spitalului Oncologic din capitală. Explozia a avut loc chiar în momentul în care Nicolae Răileanu a urcat în maşină şi a pornit din loc.Victima s-a ales cu răni uşoare şi asta doar pentru că oamenii care se aflau în preajmă au intervenit imediat şi l-au scos pe directorul ANRE din maşina cuprinsă de flăcări. La locul exploziei automobilului au fost depistate rămăşiţele unei grenade. Solicitată de reporterul nostru, PG a spus că şi în cadrul acestui dosar continuă urmărirea penală.

  1. Dosarul de corupţie de la Vama Leuşeni-Albiţa – 2014

La 22 octombrie 2013 în cadrul unei anchete comune, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au desfăşurat descinderi la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau: 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti. Procurorii au finalizat urmărirea penală pe marginea acestui caz şi au expediat dosarul în instanţă pe 15 ianuarie 2014.

Exact după un an, pe 15 ianuarie curent, solicitat de reporterul nostru, procurorul anticorupţie Eduard Harunjan a declarat că nu cunoaşte prea multe despre etapa la care se află acest dosar. „Dosarul se află demult la Judecătoria sectorului Botanica. Este un dosar foarte voluminos. Nu se ştie cînd va avea loc procesul de judecată”, a spus acesta.

  1. Dosarul coruperii deputaţilor

La începutul lunii martie, anul trecut, două persoane au fost reţinute, fiind suspectate de tentativă de corupere a unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit CNA, cei doi urmau să transmită 250 de mii de dolari printr-un intermediar unui deputat pentru ca acesta să părăsească formaţiunea din care face parte. Pînă acum, mai multe ședințe de judecată în acest caz au fost amînate din diverse motive. Ultima data s-a întîmplat pe 13 ianuarie curent.

Adrian Platon 

Inapoi la arhiva noutaților