Din păcate, astăzi cele mai multe produse alimentare pe care le putem cumpăra din supermarketuri sunt mai mult periculoase pentru sănătate, decât benefice. Chiar dacă o să citiți pe eticheta produsului și îl veți alege pe cel care conține mai puține substanțe chimice, să știți că acesta este un truc de marketing al companiilor producătoare. Acestea indică pe etichetă ingredientele mai puțin periculoase și precizează mai mult beneficiile produsului, decât consecințele negative. Desigur, există organe abilitate să verifice calitatea produselor alimentare, însă ține de decizia fiecărui cumpărărtor să cumpere sau nu un anumit produs. Matketium a efectuat un top al celor mai periculoase produse, care, consumate frecvent, pot genera patologii grave, scrie site-ul e-sanatate.md.
1. Produse modificate genetic. De cele mai multe ori acestea suntarahidele, care conțin gene străine. În doze mari, acestea pot cauza chiar intixicații alimentare. Printre aceste produse se enumeră și mazărea verde conservată, porumbul conservat, cartofii de import, bețișoarele „de crabi” și esența de crabi, care conțin soia modificată genetic. De asemenea, în această listă intră cacaua solubilă.
2. Produsele care conțin E-621. Acest lucru în puteți afla, dacă citiți atent etichetele produselor. Dacă identificați glutamatul de sodiu, lăsați produsul pe raft, p entru că acesta este periculos. În prezent, acest ingredient se adaugă aproape în orice produs, însă mai bine ar fi să optați pentru produse naturale – sarea, piperul boabe, zahăr etc.
3. Îndulcitorii artificiali, înlocuitorii zahărului. Atunci când percepe gustul dulce, organismul este în așteptarea carbohidraților, însă acest lucru nu se întâmplă odată cu consumul îndulcitorilor artificiali. În acest mod, organismul își dereglează funcția normală de asimilare a carbohidraților și își amplifică senzația de foame. Specialiștii recomandă să nu consumați îndulcitori artificiali.
4. Heringul puțin sărat, conservat în cutie de plastic. Nici vinul și nici oțetul nu ajută la păstrat heringul proaspăt. Dacă peștele este conservat în altceva decât ulei, trebuie să știți că acesta cu siguranță conține urotropină, care este extrem de periculoasă.
5. Terciurile de preparare rapidă și crupele care conțin arome artificiale și coloranți sintetici. De obicei, aceste produse conțin ingrediente sintetice. Aceste produse pot fi identificate datorită mirosului și gust specific de fructe, ceea ce înseamnă că ele nu conțin ingrediente naturale.
6. Bomboanele „Berberis”. Aceste bomboane sunt capabile să ardă masa împreună cu fața de masă. Pentru a vă convinge singuri de acest luru, udați o caramelă cu apă și lăsați-o pe o țesătură, pentru o perioadă. Din cauza substanțelor din componență, aceste caramelele pot arde chiar și plasticul. Ce se poate întâmpla, atunci, cu stomacul?
7. Grăsimile trans. Evitați să cumpărați untul de proastă calitate, cu un procentaj de grăsime mai mic de 72,5%. Grăsimea naturală a untului nu poate fi mai mică de 82,5%. Dacă nu-l găsiți, e mai sănătos să consumați uleiuri vegetale. E mai puțin periculos să consumați o cutie întreagă de ulei vegetal, decât câteva linguri de unt.
8. Icrele roșii puțin sărate. La fel ca și heringul, acestea nu se păstrează foarte mult timp, pentru că nu conțin suficientă sare pentru păstrarea îndelungată. Excepție fac igrele înghețate și cele sărate puternic. Trebuie să știți că atunci când icrele roșii au un termen mare de valabilitate, acestea nu au cum să conțină ingrediente naturale, fie conțin urotropină ori sare de lămâie.
9. Pufuleții și fulgii de porumb. La prepararea acestor produse nu se utilizează zahăr. La temperatura de 140 grade Celsius, la care se prepară aceste produse, zahărul arde, de aceea, în locul lui se folosește periculosul îndulcitor E952, un îndulcitor artificial foarte periculos.
10. Marmelada. În perioada URSS aceste produse erau făcute din ingrediente naturale. Astăzi însă acest deliciu colorat este un produs al industriei chimice, de aceea, consumul de marmeladă este periculos pentru sănătate.