[ X ]
[ X ]
[ X ]
Top-10  animale pe cale de dispariție în Republica Moldova
12 Iunie

Biodiversitatea Republicii Moldova este condiționată de poziția geografică, iar teritoriul ei este situat la confluența celor trei zone bio-geografice: central-europeană, eurasiatică și mediteraneană. Din păcate, din cauza activității omului,  mai multe plante și animale sunt pe cale de dispariție. În anul 1976 a apărut prima ediție a Cărții Roșii a Republicii Moldova și conținea 50 de specii de plante și animale pe cale de dispariție.

După 25 de ani, în 2001 a apărut ediția a doua a cărții, iar numărul plantelor și animalelor pe cale de dispariție a crescut considerabil – 126 de specii de plante și 116 specii de animale. Flora Republicii Moldova include peste cinci mii de specii de plante.  În Republica Moldova se întâlnesc peste 15 mii de specii de animale. Cartea Roşie a Republicii Moldova include 116 specii de animale rare, vulnerabile şi periclitate. Cele mai periclitate dintre ele sunt reptilele.  Mai jos găsiți un top relevant.

Top – 10 animale critic periclitate:

1. Nurcă europeană – are blană în totalitate maro, cu excepția buzelor. Se hrănește cu viețuitoare acvatice, dar și cu păsări și mamifere mici.
2. Vidră – are blană lucioasă cu părul scurt și des. Se hrănesc cu broaște, pește, crustacei și alte nevertebrate acvatice.
3. Liliac Cârn – are blană aproape neagră cu nuanțe de gri și maroniu, aripile lungi și înguste. Se hrănește cu insecte și dăunătorii agricoli.
4. Buhă Mare – are penaj moale înfoiat, gât scurt, cap voluminos, ochi mari, cioc scurt. Se hrănește cu rozătoare sau insecte pe care le vânează noaptea.
5. Dropie Mică – are înălțime mică, gât semi-lung, cioc mediu. Se hrănește cu vegetație, fasole verde și mazăre, dar și insecte și mici nevertebrate.
6. Acvila de Stepă – pasăre de talie mare cu coada și vârful aripilor negricioase. Se hrănește cu animale mici, păsări și reptile.
7. Lebăda Cântătoare – penaj de culoare albă și picioare negre, ciocul galben, iar gâtul poziționat vertical, coada scurtă și boantă. Se hrănește cu vegetație din zona apei, dar și cu insecte, viermi, moluște, broaște.
8. Cocostârc Negru – penaj aproape complet negru, abdomenul este alb, picioarele și ciocul sunt lungi. Se hrănește cu pești, insecte, broaște, șerpi.
9. Șopârla Multicoloră – piele cărnoasă, îngroșată de culoare cafenie cu pete albe și negre, membre scurte. Se hrănește cu râme, muști, omizi.
10. Pelican Comun – penaj alb și vârful aripilor negre, ciocul lung și sub acesta se găsește o pungă galben – portocalie care le servesc drept plasă. Se hrănesc cu pești bolnavi sau izolați în bălți pe cale de disecare, dar și cu alte păsări și deșeuri menajere ale oamenilor.

Practic, aceste plante nu se mai întâlnesc în Republica Moldova, dar sunt în continuare vânate de oamenii care, ulterior, le vând la un preț considerabil.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților