Reprezentanții Centrului Parteneriatului pentru Dezvoltare și ai Platformei pentru Egalitate de Gen au efectuat un studiu, prin care au constatat că, există inegalităţi salariale de gen în Republica Moldova, dar și că fiecare femeie din Moldova pierde anual un venit de 7620 de lei, transmite CURENTUL.
Alina Andronache, vicepreședinte al Platformei pentru Egalitatea de Gen a declarat că, astăzi RM serbează ”ziua egalității salariale”.
”Această zi are scopul să arate cît timp trebuie să lucreze o femeie ca să primească un salariu echivalent cu al unui bărbat. Respectiv, astăzi, 19 februarie, o femeie primește salariul mediu al unui bărbat pe anul 2015. Adică, de pe 1 ianuarie – 19 februarie, o femeie lucrează în plus, neremunerată ca să ajungă salariul unui bărbat pentru 2015”, a explicat ea.
La rîndul său, directorul executiv al Centrului Parteneriatului pentru Dezvoltare, Alexei Buzu a menționat că, în RM, în mediu, diferențele salariale sunt de 12,4%.
”La fiecare leu primit de un bărbat din salariu, o femeie primește 87% de bănuți. Inechitatea la salarii este de fapt o taxă ascunsă pentru munca femeilor pentru că, în fiecare lună din salariu nostru achităm taxa pe venit, asigurarea medicală, iar femeile, adițional, mai achită o taxă de 12,4%. Noi am calculat că în 2014, 93% dintre toate femeile angajate plătesc această taxă, respectiv, în 2014, valoarea pierderilor medii anuale, pe care le-au suportat femeile din cauza diferenţelor salariale, a fost de 7620 lei”, a explicat el.
Totodată, Buzu a mai spus că, femeile în unele cazuri au salariu mai mic, deoarece sunt angajate pe pozițiile prost plătite, dar și în cazul în care se negociază un salariu, femeile anunță o cifră mai mică decît bărbații.
Coordonatoarea de Proiect, Rodica Ivaşcu a afirmat că, Guvernul trebuie să îşi asume un angajament ferm de a spori considerabil accesul la servicii de creşă, pentru ca mamele să poată ieși mai devreme la muncă și să poată primi un salariu mai mare.
Andrei Brighidin, membru în Consiliul Nediscriminării și Egalității, coordonator de Programe la Fundația Est-Europeană, a spus că, este necesar de îmbunătățit legislația în acest sens. ”Legislația Consiliul Nediscriminării și Egalității de Gen permite examinarea unor astfel de plîngeri, în care persoanele se consideră discriminate sub aspectul remunerării, doar că persoanele trebuie să se adreseze, dar și să demonstreze acest lucru”, a mai spus Brighidin.
Andriana Cheptine