[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studiu: Familiile cu copii au nevoie de mai mult suport din partea statului
8 Iulie

În Republica Moldova au fost înregistrate progrese importante în domeniul protecției copilului și familiei, însă practica țărilor din Uniunea Europeană arată că sunt necesare intervenții suplimentare din partea statului pentru a susține toate familiile cu copii. În acest sens, Expert-Grup a elaborat un nou studiu care arată că familiile cu copii au nevoie de mai mult suport din partea statului, transmite Curentul.md

Potrivit celor care au elaborat studiul, o măsură importantă pentru familiile cu copii ar fi susținerea părinților angajați în cîmpul muncii, întrucît  în prezent, grădinițele acceptă copiii de la vîrsta de 3 ani, pe cînd 20 de ani în urmă acestea acceptau copiii în grupele de creșă de la 1,5 ani. Astfel, o practică binevenită ar fi dezvoltarea creșelor de stat și private, pentru a permite părinților să lucreze și să îngrijească de copii în același timp.

De asemenea, studiul arată că introducerea concediului paternal plătit de 2 săptămîni oferit taților la nașterea copilului, ar fi un fapt binevenit, iar cu această ocazie, o asemenea inițiativă a fost deja elaborată de Guvern și transmisă spre examinare în Parlament.

Totodată, o altă măsură importantă pentru mame ar fi introducerea dreptului femeilor angajate în cîmpul muncii, care sunt însărcinate, sa poată trece toate verificările medicale antenatale în orele de lucru.

Alte măsuri care ar sprijini familiile cu copii se referă la necesitatea dublării scutirii existente de impozitul pe venit oferite unui salariat pentru fiecare copil aflat la întreținere, precum și susținerea tuturor familiilor cu copii, în special a celor cu risc sporit de sărăcie: familiile cu 3 și mai mulți copii și  cele monoparentale.

În aceeași ordine de idei, potrivit Expert-Grup, realizarea acestor măsuri necesită o cooperare strînsă între mai multe ministere și Parlament.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților