Apariția pe lume a unui copil este, bineînțeles, un prilej de mare bucurie și emoție, dar, în același timp, de multe griji pentru părinți. Aceștia își doresc ca, copiii lor să fie sănătoși și să crească în cele mai bune condiții. Nașterea gemenilor, tripleților și a mai multor copii simultan, la fel, oferă prilej de fericire, însă în același timp de îngrijorare. Problemele cu care se confruntă acest tip de familii sunt mult mai mari, iar eforturile fizice și financiare sunt duble, triple, în dependență de numărul nou-născuților.
Despre obligativitatea statului de a oferi posibilitatea familiilor cu copii gemeni să angajeze o bonă s-a vorbit mai demult, însă abia recent, Parlamentul a dat curs acestei solicitări. Votat în primă lectură, proiectul prevede oferirea unei îndemnizații speciale doar familiilor cu tripleți și mai mulți copii gemeni în vederea angajării unei dădăci. Inițiativa aparține deputatului PLDM, Petru Știrbate.
Proiectul miroase însă mai mult a populism, deoarece va viza doar un mic segment din categoria aceasta de părinți. Trecem peste faptul că, suma îndemnizației de 2 200 de lei este cam mică pentru a convinge pe cineva să îngrijească de tocmai trei micuți. Nu cred că este un salariu tentant nici măcar pentru cei de la sate, unde cheltuielile sunt mai mici, decît cele de la oraș. Guvernanții nu vor să se cheltuie prea mult cu familiile de gemeni și au ales pe cele cu tripleți, care sunt mult mai rare. Astfel, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ultimul an s-au născut 411 copii gemeni și doar în 11 familii au fost înregistrate cazuri de tripleți. Deci, ceea ce vrea să facă guvernarea acum nu este decît ”praf în ochi”, prea puțin pentru a contribui, realmente, la sporirea natalității. E ceva, dar e foarte puțin, pentru că și familiile cu copii gemeni se confruntă cu același probleme și ar fi cazul de ajutat pe toți din această categorie. Însă, cel mai probabil, scopul a fost altul: de a apărea în fața electoratului măcar cu ceva și a spune că ”noi ajutăm familiile cu mulți copii și că ne preocupă sporirea natalității”.
Nu putem prezenta exemplele statelor din Uniunea Europeană ce se referă la familiile cu mai mulți copii născuți simultan, pentru că nu ne putem compara cu nivelul lor de dezvoltare. O sa luăm cazul Ucrainei, spre exemplu, unde mămicile primesc la naşterea primului copil un ajutor unic de 2900 de euro, la cel de al doilea – 5800 de euro, iar la a treia naştere – 11600 de euro. În Kîrgîzstan, se acordă din partea statului un ajutor material unic în sumă substanţială familiilor la naşterea gemenilor sau a tripleţilor şi lunar sunt acordate subvenţii destul de mari. În Federația Rusă, pentru astfel de familii statul îşi propune procurarea sau construcţia spațiului locativ și oferirea altor ajutoare consistente. În Republica Moldova însă, mămicile care nasc gemeni, tripleţi sau cvadrupleţi primesc de la stat doar o indemnizaţie lunară de 30 la sută din salariu, în cazul în care au avut un loc de muncă, înmulţită la numărul copiilor născuţi. Concluzia, dragi cititori, vine de la sine.
În cunoștință de cauză, Adrian Pancu – tată a doi bebeluși-gemeni.