[ X ]
[ X ]
[ X ]
Statul a încasat milioane de lei din viniete, în primul trimestru
1 Aprilie
foto: trm.md

În primele trei luni ale anului curent au fost eliberate 53 685 viniete – taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova, în valoare totală de 8 milioane 742mii 170 lei, transmite Curentul.md.

Vinieta se aplică pe teritoriul Republicii Moldova începînd cu data de 1 noiembrie 2012 și se încasează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinietei și termenul de valabilitate. Vinieta poate fi procurată sau prelungit termenul în orice birou vamal, post vamal intern sau de frontieră, la intrarea în ţară. Certificatele procurate din alte locuri decît de la organul vamal nu sunt valabile, precum nici nu pot fi falsificate.

Serviciul Vamal atenționează că, conducerea vehiculului neînmatriculat în Republica Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile se sancționează cu amendă de 2000 lei. Săvîrșirea repetată, în cursul aceluiași an calendaristic a contravenției de către o persoană fizică se sancționează deja cu o amendă de 2600 lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4000 lei.

În aceiași ordine de idei, nerespectarea procedurii de achitare a vinietei pentru o perioadă mai mare de 7 zile se sancționează cu o amendă de 2600 lei, iar săvîrșirea repetată a aceleiași contravenții de către o persoană fizică se sancționează cu o amendă de 3000 lei și pentru o persoană juridică se aplică o amendă de 6000 lei.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților