[ X ]
[ X ]
[ X ]
Statistica dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009
2 Aprilie

În urma evenimentele din 7 aprilie 2009, pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe în privinţa a 27 persoane, transmite Curentul.md.

În rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale R. Moldova, Preşedinţia şi Parlamentul au fost pornite  102 cauze penale. Din această categorie expediate în judecată sunt  31 cauze penale. Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.

La fel, procurorii cercetează şi infracţiunile săvîrşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc., comise după evenimentele din aprilie 2009.

La  procuratura militară Chişinău şi procuratura mun. Chişinău au fost înregistrate  108 sesizări cu privire la infracţiuni. Din numărul total al plîngerilor, 71 de  cazuri au fost pornite cauze penale, dintre care 42 de tortură, 19  exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu și  10 alte categorii de infracţiuni.

Însă, doar 28 dosare în privinţa a 47 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată. În rezultatul examinării acestor categorii de infracţiuni, instanţele de judecată au condamnat 29 poliţişti.

Printre dosarele aflate în examinarea instanţelor de judecată se află cauzele penale vizînd acţiunile ilegale ale unor persoane cu funcţii de răspundere şi colaboratori ai organelor de drept.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților