[ X ]
[ X ]
[ X ]
Statistică: Cele mai multe sinucideri în R. Moldova s-au petrecut în mediul rural
21 Octombrie

În ultimii ani cele mai multe sinucideri s-au petrecut în mediul rural, fiind de trei ori mai multe decât în mediul urban. Motivul tragediilor ar fi: nivelul mai jos de trai, lipsa de comunicare sau a contactului cu cei din jur, deoarece o mare parte din oameni sunt plecați peste hotare, transmite CURENTUL.

S-a determinat că cazurile de sinucideri cresc paralel cu vârsta. Bătrânii trecuți de 85 de ani se sinucid de 13 ori mai des decât tinerii. Explicațiile sunt multiple, începând cu depresiunile endogene   cu 30%  până la incapacitatea morală de a accepta îmbătrânirea 25%. Bătrânii se sinucid, mai ales când, internați în cămine de către familiile lor, au ajuns la certitudinea că sunt complet inutili.

În Republica Moldova în perioada anilor 2008-2012 au decedat din cauza suicidului 3020 persoane, iar în anul 2013 – 575 persoane, 20,3% sau 16,2 la 100 mii locuitori. Raioanele cu cel mai înalt indicator sunt: Hîncești – 28,1 la 100 de mii de locuitori , Cantemir – 27,3  şi Orhei – 26,3%.

O rezoluție a Parlamentului European adoptată in 2009 subliniază că sinuciderea rămâne o cauză majoră a morții premature pe continent, numărul deceselor in UE ridicându-se la peste 59.000 pe an. Caracteristicele majore demografice care corelează cu riscul înalt de suicid sunt statutul marital, vârsta, sexul, orientarea sexuală și rasa. Bărbații și femeile ce nu sunt căsătorite au risc mai înalt a ratei de sinucidere decât persoanele căsătorite.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților