[ X ]
Sondaj: Peste 60 la sută din lucrătorii informali vor să primească salariul oficial integral
20 Ianuarie

Lucrătorii informali trebuie să fie educaţi să conştientizeze importanţa achitării impozitelor, taxelor și contribuţiilor în bugetul de stat, pentru a putea beneficia de drepturile acordate de sistemul de securitate socială, relevă studiul “Extinderea securităţii sociale asupra lucrătorilor informali”, realizat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu susţinerea CNV International din Olanda, transmite CURENTUL.

Un sondaj efectuat în cadrul studiului atestă că 53,4% din lucrătorii aflați în relații de muncă informale s-au confruntat cel mai des cu imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale fără plată,  45,2% – cu neplata concediului de boală, 41,2% – cu neplata concediului de odihnă, iar 29,8% din respondenți s-au ciocnit cu imposibilitatea de a beneficia de diferite subvenţii sau compensaţii din partea statului.

Dintre lucrătorii intervievaţi 59 la sută au un loc de muncă permanent şi respectiv un angajator permanent, iar 40 la sută  dintre aceștia nu au un loc de muncă permanent, activând cu ziua sau pentru îndeplinirea unei lucrări.

Totodată, 53% din respondenți nu au un contract de muncă în formă scrisă, iar 75% au confirmat că au stabilită cu angajatorul mărimea salariului pe care o vor primi pentru munca depusă.

În vederea estimării ponderii lucrătorilor ce se află în condiții informale de muncă după criteriul de neplată a impozitelor şi contribuţiilor din salariu, respondenţii au fost întrebaţi dacă cunosc despre reţinerile sub formă de contribuţii şi impozite care se fac din salariu. Astfel, mai mult de jumătate (58%) au spus că reţinerile respective nu se fac sau nu cunosc despre faptul dacă se fac.

În același timp, mai mult de 60 la sută din lucrătorii informali sunt gata să solicite angajatorului să i se achite salariul oficial integral, din care să fie reţinute impozitele şi contribuţiile, iar 65% din respondenţi au spus că sunt gata să se asigure în mod individual, pentru a beneficia de drepturile sistemului de asigurări sociale.

Pe de altă parte, respondenții spun că nu sunt motivați să contribuie la sistemul de securitate socială, deoarece plăţile pentru acoperirea riscurilor sociale sunt foarte reduse. Iar pentru ca acest sistem să fie eficient, toți trebuie să contribuie în modul cuvenit la bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile de asigurări medicale, să fie majorate recompensele pentru acoperirea diferitor riscuri sociale şi să fie înăsprite pedepsele pentru cei ce nu contribuie în modul cuvenit la bugetul de asigurări sociale şi fondurile de asigurări medicale.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 500 de persoane, caracterizate ca lucrători informali, aflându-se în una din următoarele condiţii: nu au un contract de muncă încheiat, primesc o parte sau în totalitate salariul în mod neoficial, nu li se reţine din salariul integral impozitele şi contribuţiile.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților