[ X ]
[ X ]
[ X ]
Socialiștii au depus o sesizare la CC: Ei sunt acum într-o situaţie foarte dificilă
28 Martie

Igor Dodon și Ion Ceban, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, susțin că persoanele care s-au pensionat până în anul 1999 sînt discriminate și primesc o pensie mult mai mică decît cele pensionate după anul nominalizat, iar pe marginea acestei probleme au depus o sesizare la Curtea Constituțională, informează Curentul.md

Socialiștii spun că, la calcularea pensiilor este un principiu discriminatoriu, iar Curtea Constituțională ar trebui să-l elimine. ”De un an și jumătate încercăm prin intermediul Parlamentului să modificăm și nu a fost posibil. Sperăm că trece la Curtea Constituțională”, a declarat pentru Curentul.md, Ion Ceban, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a menționat că celor pensionați până la 1 ianuarie 1999 nu s-a luat în calcul vechimea în muncă și nici contribuțiile achitate de aceștia, alegîndu-se cu o pensie minimă. ”Conform Constituției, statul garantează drepturi egale pentru toți pensionarii. Sperăm că sesizarea va fi examinată cît se poate de rapid, pentru că pensionarii sunt acum într-o situație foarte dificilă, iar prețurile au explodat”, a mai adăugat sursa.

Curentul.md menționează că, potrivit Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat se permite reexaminarea drepturilor la pensie dobândite de persoanele care s-au pensionat pînă în anul 1999 în urma apariţiei unor circumstanţe noi referitoare la stagiul de cotizare, venitul asigurat, ce au avut loc pînă la data pensionării.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților