[ X ]
[ X ]
[ X ]
Situația femeilor și copiilor din Moldova s-a îmbunătățit în ultimii ani
17 Aprilie
foto: timpul.md

Situația femeilor și copiilor din Moldova s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, însă rămân diferențe enorme între cele mai sărace și bogate familii, precum și între locuitorii din mediul urban, rural și între fete și băieți, arată datele noului Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS), transmite CURENTUL.

Studiul a fost realizat în anul 2012 în rândul gospodăriilor, femeilor și bărbaților cu vârsta de 15–49 de ani, copiilor și tinerilor din Moldova, pe un eșantion național de 12,000 de gospodării. Potrivit UNICEF, R. Moldova a înregistrat progrese remarcabile în multe domenii, dar diferențele persistă.

La capitolul sănătate situația s-a îmbunătățit în comparație cu anul 2005. Studiul arată că 21% din copii au anemie, față de 32% acum șapte ani. De asemenea, a scăzut aproape de două ori anemia în rândul femeilor însărcinate  de la 40% în 2005 la 26% în 2012. Nivelul general de vaccinare la copii rămâne a fi înalt – 89%, în special în mediul rural: opt din zece copii din orașe sunt vaccinați împotriva bolilor copilăriei, față de nouă copii din sate.

Copiii din Moldova continuă să fie afectați de migrație – fiecare al cincilea copil are un părinte biologic plecat peste hotare. Totodată, disciplina violentă este prezentă în majoritatea familiilor -75% din copiii cu vârsta de 2–14 ani sunt supuși violenței fizice sau psihologice.

Discrepanțe se atestă și în domeniul sanitației  în mediul rural doar 9% din gospodării utilizează toalete cu apă față de 75% în mediul urban. 86% din populație utilizează surse îmbunătățite de apă potabilă.

Studiul MICS a fost realizat în Moldova în anul 2012 de către Centrul Național de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății cu suportul UNICEF și sprijin adițional din partea Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare și Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Studiul nu a cuprins regiunea transnistreană.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților