Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, autoritate naţională, activitatea căreia ţine inclusiv de domeniul de prevenire şi combatere a terorismului, a desfăşurat în prima decadă a lunii aprilie curent măsuri instructiv-practice pe palierul menţionat, transmite CURENTUL.
Astfel, Centrul Antiterorist (CAT), organ cu abilităţi în domeniul coordonării tehnice a măsurilor de prevenire şi combatere a terorismului, realizate de către autorităţile publice competente, de comun cu Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate (INIS) – care are drept sarcină promovarea politicii de stat în domeniu asigurării securităţii statului, au planificat şi organizat desfăşurarea unui ciclu de instruire a ofiţerilor de comandă ai unităţilor cu destinaţie specială ale organelor securităţii şi apărării statului.
Instruirea, educarea şi perfecţionarea personalului specializat constituie un element de bază al politicii antiteroriste naţionale. Acest proces presupune acordarea de asistenţă autorităţilor publice competente, generalizarea practicilor naţionale şi internaţionale de prevenire şi combatere a terorismului, elaborarea şi implementarea noilor metode şi standarde de instruire.
În cadrul cursului desfăşurat au fost abordate temele privind factorii de risc, pericolele şi ameninţările la adresa securităţii naţionale şi regionale, formele şi metodele de luptă pe care le aplică formaţiunile teroriste. Procesul de instruire a fost axat pe dezvoltarea, perfecţionarea şi menţinerea cunoştinţelor şi deprinderilor necesare îndeplinirii atribuţiilor specifice unităţilor speciale de intervenţie. În procesul de instruire au fost antrenaţi instructori şi cadre didactice din mai multe structuri de forţă: Armata Naţională, SPPS, MAI, Ministerul Justiţiei (DIP).
Adrian Platon