[ X ]
Sindicatele solicită Guvernului să îndemne angajatorii să respecte durata maximală a timpului de muncă
9 Martie

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită prim-ministrului Republicii Moldova, Chiril Gaburici, să întreprindă măsurile de rigoare, întru asigurarea respectării prevederilor legislaţiei naţionale şi a Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind durata maximală a timpului de muncă, transmite CURENTUL.

Astfel, Oleg Budza, președintele CNSM, a trimis o scrisoare în adresa Guvernului, unde se menționează că în scopul asigurării respectării Convenţiei nr. 47  a OIM privind reducerea timpului de muncă până la 40 de ore pe săptămână, la 24 aprilie2014, Guvernul Republicii Moldova a abrogat punctul 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1223 din 9 noiembrie 2004, care permitea durata timpului de muncă (al schimbului) de până la 24 de ore pentru personalul de gardă.

”Drept urmare a acestei amendări a hotărârii menţionate, a fost exclus orice temei legal pentru angajatori de a stabili durata zilei de muncă mai mare de 10 ore şi în unele cazuri de 12 ore. Însă, cu regret, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Sindicatul „Sănătatea” din Republica Moldova, la sfârșitul lunii iulie 2014, au semnat o circulară prin care a îndemnat conducătorii instituţiilor medico-sanitare, fără nici un temei legal, mai mult decât atât, contrar legislaţiei naţionale şi a normelor dreptului internaţional la care Republica Moldova este parte, de a stabili durata (turei/gărzii) mai mare de 12 ore, doar cu acordul comitetului sindical şi al salariaţilor.

Potrivit acestui îndemn se constată faptul că conducătorii instituţiilor medico-sanitare ar putea stabili o durată a turei/gărzii nelimitată de timp, chiar până la 24 de ore sau şi maimult, fapt interzis de legislaţie”, a precizează în scrisoare.

Astfel, mulţi angajatori şi salariaţi au fost induşi în eroare, deoarece, chiar şi acordul salariaţilor sau al organului sindical în cest sens, nu pot servi drept un temei legal pentru a deroga de la prevederile legislaţiei muncii, stabilind durata zilei de muncă peste limitele normale, adică mai mare de 12 ore.

Totodată, această circulară a provocat nedumeriri şi prin urmare multiple adresări atât din partea salariaţilor, cât şi a angajatorilor către CNSM, solicitând explicaţiile de rigoare în aspect juridic, în cazul unei situaţii litigioase, inclusiv de adresare în instanţa de judecată sau chiar în cazul apariţiei unor accidente de muncă, pe motivul depăşirii duratei maximale a timpului de muncă permis de lege.

Ministerul Sănătăţii, la rândul său, printr-o scrisoare adresată conducătorilor instituţiilor medico-sanitare, a explicat acestora că, potrivit prevederilor circularei menţionate, „cu acordul comitetului sindical şi în mod obligatoriu cu acordul scris al salariatului, pot stabili durata turei/gărzii până la 24 ore”.
Prin urmare, până în prezent mulţi dintre conducătorii instituţiilor medico-sanitare aplică durata zilei de muncă de 24 de ore, fapt neadmis atât de prevederile Codului muncii, cât şi de convenţia OIM menţionată mai sus.

Astfel, circulara autorităţilor respective, constituie o încurajare pentru încălcarea de către conducătorii instituţiilor medico-sanitare a angajamentelor Republicii Moldova asumate în vederea asigurării respectării convenţiei date.
CNSM explică în scrisoare că soluţionarea problemei abordate, ar exclude necesitatea înaintării unei reclamaţii către OIM împotriva Guvernului Republicii Moldova, ori solicitarea monitorizării de către acest organ internaţional a respectării şi implementării acestei Convenţii.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților