[ X ]
Sindicatele din Republica Moldova şi România vor colabora în vederea realizării unor proiecte comune
21 Septembrie

La invitația Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS”, la Chișinău s-a aflat într-o vizită de lucru conducerea Federației Generale a Sindicatelor FGS ”Familia” din România, care întrunește în rândurile sale sindicatele din ramura construcțiilor, producerea materialelor de construcție, minerit, ceramică, sticlă, transmite CURENTUL.

În cadrul vizitei, reprezentanții FGS ”Familia” au participat la lucrările Congresului VI al Federației ”SINDICONS”, care a avut loc la 17 septembrie curent, iar a doua zi au avut o întâlnire cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), unde au discutat despre inițierea unor proiecte comune, dar și despre intensificarea relațiilor de colaborare bilaterale.

”Colegii din România și-au arătat disponibilitatea să ne ajute cu experiența lor și cu  și tot suportul necesar, pentru a promova mai multe proiecte, unul dintre acestea fiind Casa Socială a Constructorilor. Nicidecum nu putem ajunge la un consens cu guvernarea noastră privind acceptarea proiectului de lege respectiv. Or, principala menire a Casei Sociale a Constructorilor este de a asigura protecție salariaților și angajatorilor din ramura de construcții și producere a materialelor de construcții în perioada întreruperii lucrului datorită condițiilor meteorologice nefavorabile”, a spus Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”.

La rândul său, Gheorghe Bălăceanu, președintele FGS ”Familia”, în România Casa Socială a Constructorilor funcționează deja de 15 ani, timp în care a reușit să-și extindă spectrul de servicii. Pe lângă ajutorarea salariaților și patronilor pe timp de condiții meteorologice nefavorabile pentru activitate, Casa Socială  este un garant pentru întreprinderile din construcții care vor să contracteze credite. De asemenea, în cadrul ei au fost create și Casa de meserii, care are rolul de Secretariat Tehnic al Comitetului Sectorial de Formare Profesională în Construcţii, unde se dezbat şi se stabilesc politicile de dezvoltare a resurselor umane din cadrul sectorului de construcţii și Casa pentru concedii, care prezintă o modalitate de asigurare a plății concediilor de odihna și a altor servicii colaterale.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a apreciat realizările colegilor din România, invitându-i să participe cu suport logistic și la alte proiecte ale sindicaliștilor moldoveni, cum ar fi tichetele de masă și elaborarea standardelor ocupaționale. ”Întâmpinăm mari dificultăți la promovarea proiectului de lege privind tichetele de masă, proiect social care ar contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a angajaţilor și ar spori productivitatea muncii, însă, cu regret, acesta așa și nu este susținut de către autorități”, a spus Chiriac.

În cadrul întrevederii părțile au convenit și asupra inițierii unei colaborări mai strânse în domeniul educațional, cu participarea Institutului Muncii al CNSM, activitatea căruia a fost apreciată înalt de către sindicaliștii di România.

Totodată, reprezentații FGS ”Familia” și-au exprimat disponibilitatea de a participa în calitate de partener în implementarea unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană și Organizația Internațională a Muncii, ce reies din Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, inclusiv și proiecte transfrontaliere.

FGS ”Familia” este membră a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa” din România, cu care CNSM are încheiat un Acord de colaborare.

Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților